Іспанці випередили німців за кількістю скарг до європейського омбудсмена

Брюссель – За минулий рік європейський омбудсмен задовольнив скарги понад 22 тисяч громадян, підприємств чи асоціацій Євросоюзу. При цьому, було відкрито рекордну кількість розслідувань порушень роботи євроустанов. Омбудсмен, цей посередник між народом та адміністраціями, найчастіше мав справу із заявами невдоволених іспанців, німців, поляків та бельгійців. На що найбільше нарікають люди й організації співдружності. Про це у вівторок у Європарламенті розповів сам європейський омбудсмен, Нікіфорос Діамандурос.

Конфлікт інтересів, рівень радіоактивного забруднення японських продуктів після Фукусіми чи хиби мовної політики європейської співдружності – омбудсмен Нікіфорос Діамандурос проводить слідства у різних сферах роботи євроустанов. Однак, найчастіше до нього надходять скарги на відмову в наданні інформацій та документів, а також – на брак прозорості у роботі Єврокомісії, парламенту та інших інституцій, де вирішують долю й спосіб життя об’єднаної Європи

«Як і минулими роками, найчастіше заяви стосувалися недостатньо прозорої (роботи) адміністрацій Європейського Союзу, – каже Нікіфорос Діамандурос. – Ці заяви складають 25 відсотків від усіх завершених минулорічних розслідувань, включно зі справами щодо відмови у наданні інформації чи доступу до документів».

Однак, є й позитивна новина, зазначає європейський омбудсмен, порівняно із попередніми роками, скарг на непрозорість євроустанов дещо поменшало, а це вселяє надію на більшу довіру громадян до цих інституцій.

Характерно, що традиційно найнедоступнішою залишається Єврокомісія, на яку зрештою, скаржаться найчастіше у різних контекстах.

Чому іспанці скаржаться найбільше?

Одна із найгучніших скарг надійшла від іспанських адвокатів. На їхні думку, ця виконавча установа не дотримується мовних законів: найчастіше проводить публічні консультації лише англійською, тим часом, як Євросоюз має 23 офіційні мови.

Характерно й те, що саме іспанці минулоріч надіслали найбільше звернень до європейського уповноваженого з прав громадян, випередивши німців – цих традиційних лідерів за кількістю скарг.

Чому саме іспанці? Омбудсмен вважає, що першою причиною цьому є дієвість демократії у цій державі, поділеній на автономії. Хоча, є й інші пояснення, зокрема, те, що там діють аж 12 національних омбудсменів, каже Нікіфорос Діамандурос.

«Національний омбудсмен Іспанії може навіть звернутися до Конституційного суду та оскаржити закон, що на його погляд не є конституційним, – пояснює він. – Нарешті, серед іспанців через кризу, яка там вдарила найболючіше, зросла чутливість та потреба у захисті від речей, які вони вважають несправедливими».

Інші дві країни, що лідирують за кількістю звернень по допомогу європейського посередника, – Польща та Бельгія.

Згідно з річним звітом омбудсмена, минулого року було відкрито рекордну кількість розслідувань порушень роботи євроустанов. При цьому, 2011 рік був позначений збільшенням кількості скарг на брак інформації щодо можливого росту радіоактивного забруднення імпорту з Японії через катастрофу у Фукусімі. Доволі значна частина нарікань стосувалася проблем виконання контрактів із Євросоюзу, процедур проведення тендерів та різного роду дискримінацій.