Хорошковський хоче проводити держзакупівлі у режимі електронних торгів

«Тендерні комісії не тільки не стають запобіжником, а іноді стають каталізатором певної корупції»

Київ – Як мають відбуватися державні закупівлі? Перший віце-прем’єр-міністр України Валерій Хорошковський заявив, що в режимі електронних торгів. За його словами, це захистить систему держзакупівель від зловживань чиновників. Відтак, зазначає він, уряд пропонуватиме парламентові ухвалити відповідні зміни до законів. Водночас громадські організації також наголошують на необхідності змін, зокрема, законодавчих, утім пропонують наповнити їх іншим змістом.

Тільки внесення необхідних змін до законодавства дасть змогу ефективно боротися з корупцією у сфері держзакупівель, наголошує Валерій Хорошковський.
Тендерні комісії не тільки не стають запобіжником, а іноді стають каталізатором певної корупції
Валерій Хорошковський

«Тендерні комісії не тільки не стають запобіжником, а іноді стають каталізатором певної корупції, тим більше, що, як ми знаємо, згідно з нашим законодавством колегіальний орган неможливо притягнути до кримінальної відповідальності. Це є певною проблемою. Тому ми – як уряд – бачимо розвиток цієї сфери саме у напрямку важливої зміни законодавства і приведення процедури державних закупівель до електронних торгів», – заявив Хорошковський.

Річні плани держзакупівель мають оприлюднюватися – Волошина

У громадських організаціях, які працюють над зменшенням кількості зловживань у системі державних закупівель в Україні також вважають, що зміни потрібні, утім, пропонують інший порядок перетворень. Зокрема, за словами координатора громадського партнерства «За чесні державні закупівлі» Алли Волошиної, уряду та парламенту варто відмовитися від кількох своїх попередніх ініціатив.

«Ми пропонуємо зняти з розгляду Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель». Цей законопроект лише розширює перелік винятків. Далі ухвалити стратегію розвитку системи державних закупівель. Ми також пропонуємо внести зміни до постанови Кабінету Міністрів про порядок оприлюднення у мережі інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади» у частині обов’язкового оприлюднення річних планів державних закупівель на офіційних сайтах органів публічної влади», – сказала Волошина.

Тендерні комітети працюють на приватні комерційні компанії – Шерембей

Водночас, за словами голови правління благодійного фонду «Рада спільнот з питань доступу до лікування в Україні» Дмитра Шерембея, зробити систему державних закупівель чесною можна лише тоді, коли держава відстоюватиме у першу чергу інтереси громадянина, а не приватних комерційних компаній.
Якщо буде ще й відеопротоколювання, то тендерні комісії не наважаться порушувати закони. Як мінімум, ми когось посадимо
Дмитро Шерембей

«Змінити це можна лише, якщо зробити процес державних закупівель прозорим, без спекуляцій на тему комерційних таємниць. Також слід допустити громадські організації до повного циклу тендерного процесу, хоча б у якості спостерігачів із повноваженнями протоколювання побаченого. Навіть ці два процеси можуть щось дати, а якщо буде ще й відеопротоколювання, то тендерні комісії не наважаться порушувати закони. Як мінімум, ми когось посадимо», – зауважив Шерембей.

У свою чергу Валерій Хорошковський доручив усім державним відомствам, причетним до цієї сфери, розробити протягом місяця зміни до законодавства, які повинні ефективно протидіяти корупції у сфері держзакупівель. Водночас, за його словами, Верховна Рада зможе розглянути такі зміни не раніше осені нинішнього року.