Нацменшини нічого не отримають від «мовного закону» – Чорновіл

Ухвалений парламентом у першому читанні «мовний» законопроект не несе ніяких переваг для нацменшин в Україні. Про це сьогодні в ефірі Радіо Свобода заявив народний депутат Тарас Чорновіл. Він також зауважив, що цим законопроектом закладається «міна сповільненої дії під російськомовну громаду України», і корисним він може бути тільки в тому разі, якщо Україна як держава стане частиною нової Російської імперії.

«Про цей закон так багато говорять і одна, і інша сторона. Одні говорять: знищення української мови, інші говорять: тотальна русифікація. Мотиви цього закону – брудні, а наслідки – дуже неоднозначні та дуже дивні», – сказав Тарас Чорновіл.

За його словами, російськомовні інтелігентні, освічені люди не хочуть ухвалення цього закону. Вони в соціальних мережах просять їх не захищати.

«Щось дає цей закон російськомовній громаді України того, чого вона сьогодні де-факто не має? Насправді, нічого не дає. Вона їм дає одну дуже погану річ: право не вчити українську мову, не вживати, забути. Для чиновників – забути. Причина в тому, що закладається міна сповільненої дії під ту ж саму російськомовну громаду України. Знаєте, коли це дасть їм позитив? Тільки в тому випадку, якщо Україна як держава буде ліквідована і стане частиною нової Російської імперії», – наголосив Тарас Чорновіл.

Водночас він говорить, що і опозиції, і владі вигідно, щоб «мовний» закон існував.

«З самого початку, ще перший раз, коли включався законопроект в порядок денний, тоді, коли відбулася перша бійка у Верховній Раді, коли не вдалося його ухвалити, то вже була задумка про те, щоб здати цей закон і потім на цьому максимально щось підіймати», – заявив Тарас Чорновіл.

5 червня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про засади державної мовної політики, ініціаторами якого є народні депутати від Партії регіонів Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов. Опозиція, яка нібито мала план зриву голосування, заявила після голосування, що опозиційні депутати «просто фізично не встигли зорієнтуватися», оскільки Голова Верховної Ради Володимир Литвин «раптово» переніс розгляд питання.