«Маленький Лувр» у центрі Рівного

Лариса Костюк: «Гра світла на полотнах Джозефа Пауельса»

Рівне – Рівненська галерея європейського живопису «Євро-Арт» відзначила першу річницю. За цей час галерея стала місцем культурно-мистецьких зустрічей і майстер-класів, які відбуваються в обрамленні постійних і змінних експозицій із приватних збірок місцевих колекціонерів. Від 7 червня тут діє виставка відомого бельгійського художника 20-го століття Генрі Пауельса.

Ще рік тому Рівне було єдиним в Україні обласним центром без власної художньої галереї. Коштів для оренди, а тим паче для нового приміщення в області не було. Однак місцеві меценати і мистецтвознавці об’єднали творчі й матеріальні зусилля.

Нині «Євро-Арт» – це чотири зали з понад сотнею полотен європейських та українських художників. За рік із ними ознайомилися понад три тисячі рівнян, зазначає арт-менеджер галереї Руслана Кузич. Це роботи Томасина Дезіре, Ярослава Вєшина, Гаральда Гансена, Каміля Коро, Ярослава Каміха та інших, а також відомих українських художників – Миколи Глущенка, Адальберта Ерделі, Йосипа Бокшая, Євгена Безніска, Георгія Косміаді… Найвизначнішими є робота Яна Франца Саймонса «Битва під Ватерлоо» (середина 19-го століття) і Томасина Дезіре «За хмизом» (цю роботу під час війни пронизала автоматна черга – нині вона відреставрована).

Особливу цікавість шанувальників образотворчого мистецтва викликали картини Георгія Косміаді, виконані в стилі темпера. Адже до 1939 року Георгій Косміаді викладав образотворче мистецтво у школах Рівного. Головний художник Гамбурзького державного театру «Талія» Косміаді впродовж усього життя зберіг відчуття причетності до волинської землі і передав його своїм дітям. Тож майже 300 картин зі спадщини батька його дочка Надія Косміаді передала рівнянам.

Північна Європа з рівненською пропискою

Нинішня виставка – також особлива. Саме у Рівному в одній із приватних колекцій зберігається найбільша збірка робіт бельгійського художника Генрі Джозефа Пауельса, зібрана зі всієї Європи, розповідає доцент інституту культури Рівненського державного гуманітарного університету Лариса Костюк. Пауельс створив сотні натюрмортів і краєвидів північної Європи. Він писав цілі серії картин-варіацій на один мотив, розповідає мистецтвознавець.

«Коли Пауельс описує берізки, квіти чи каплички – в кожній варіації вони вписані у стан природи в дуже цікавій повітряній перспективі, – каже Лариса Костюк. – Ці повітря і хмари, особливі моменти стану природи «втягують» глядача. Є лісові, зимові сюжети, які створюють відчуття холоду. Він практикував у своїй творчості і реалізм, характерний для 20 століття, та імпресіоністичні віяння».

Рік самоствердження «Євро-Арту» дав результат, розповіла на святі заступник міського голови Галина Кульчинська. Вона повідомила, що міський голова Рівного підхопив ідею видання «Кобзаря» з ілюстраціями відомого українського художника Євгена Безніска – після відвідин у галереї експозиції картин художника. А ще відтепер рівняни матимуть власну художню премію імені Георгія Косміаді в царині живопису, графіки і скульптури.

Галерея «Євро-Арт» – це не лише художні шедеври, за які рівняни вже називають це місце «маленьким Лувром». Нині це місце для дискусій, що отримали назву духовних арт-фортець. У той час, коли у Верховній Раді України тривали баталії за українське слово, острозький художник-реставратор і колекціонер Микола Бендюк презентував тут ілюстровані Кобзарі зі своєї колекції (їх у художника 105), а просвітянин Михайло Борейко представив біографічну книгу польського письменника Єжи Єнжеєвича про Тараса Шевченка «Українські ночі, або родовід генія», підготовлену до друку в Рівному і видану в Тернополі.

Нині найперше завдання митців і меценатів – зберегти і розвинути ідею мистецького центру, втілення якої поки що є збитковим. Але його натхненники сподіваються, що вижити галереї допоможе цікавість молодих рівнян до мистецького куточка у самісінькому серці Рівного.