У Росії обшукують опозиціонерів і викликають на допити

Озброєні автоматичною зброєю поліцейські стоять біля входу до помешкання Олексія Навального, 11 червня 2012 року

Москва – У Росії правоохоронці у понеділок вранці прийшли з обшуками до лідерів російського опозиційного руху Олексія Навального, Сергія Удальцова, Бориса Немцова, Іллі Яшина і до телеведучої Ксенії Собчак, яка бере активну участь в протестному русі. У другій половині дня обшуки провели і в батьків Навального, Удальцова і Яшина, а також у Фонді боротьби з корупцією, засновником якого є Навальний. Організатори акції «Марш мільйонів», яка повинна відбутися у вівторок у центрі Москви, вже назвали це актом залякування. Але опозиціонери не відмовляються від проведення акції протесту проти російської влади у День Росії, який відзначають 12 червня.

Обшук в квартирі опозиціонера Олексія Навального тривав протягом всього дня у понеділок. Прес-секретар Фонду боротьби з корупцією Анна Ведута повідомила, що підтримує зв’язок з відомим блогером через домашній телефон, адже всі інші засоби зв’язку у нього вилучили співробітники Слідчого комітету.

Рано вранці, коли в квартирі Навального почався обшук, протягом півтори години до нього не допускали адвоката Ольгу Михайлову. Офіційний представник Слідчого комітету Володимир Маркін заявив, що всі адвокати змогли потрапити до своїх клієнтів відразу ж після того, як пред’явили необхідні документи.

«Заяви про те, що адвокатів нібито не допускають до їхніх клієнтів, не відповідають дійсності», – зазначив Маркін.

Вісім годин обшуку у Собчак

Адвокат Ксенії Собчак Генрі Резник приїхав відразу ж, як тільки отримав інформацію про те, що у відомої телеведучої проводять обшук. Проте в квартиру його не пустили. Під час обшуку був присутній його колега Олександр Макаров. Відомий адвокат пояснив журналістам, що в нього є угода з Ксенією Собчак про надання юридичної допомоги, але ордеру, що дозволяє бути присутнім при допиті зі собою не було.
Мабуть наступають такі часи, що мені вже в моєму віці доведеться носити з собою пачку ордерів
Генрі Резник

«Мабуть наступають такі часи, що мені вже в моєму віці доведеться носити з собою пачку ордерів. Чого я давно не роблю. Зараз подивимося, як розвиватимуться події. Ну, що ж, я наберу тоді ордерів!» – зауважив Генрі Резник.

Ксенія Собчак вийшла до журналістів після того, як у неї вдома завершився майже восьмигодинний обшук. Вона була ображена ставленням слідчих.
В нашій країні ти не тільки не можеш висловлювати свої вільні думки, а й ще спілкуватися з людьми, які нелюбі державі
Ксенія Собчак

«Виходить, що в нашій країні ти не тільки не можеш висловлювати свої вільні думки, а й ще спілкуватися з людьми, які нелюбі державі, – каже вона. – Це саме, напевно, жахливе. А ще коли слідчий мені сказав: «Ксенія, Ви ж самі розумієте: жили б з хорошим, перевіреним чекістом, була б зовсім інша справа».

Мітинг чи допит?

Як пояснив журналістам офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін, обшуки у лідерів опозиції проводили в рамках розслідування подій 6 травня на Болотній площі у Москві. Тоді дійшло до масових заворушень і насильства. Щоправда, Ксенія Собчак в тій акції протесту участі не брала.

У вівторок вранці опозиціонерів Олексія Навального і Сергія Удальцова, а також телеведучу Ксенію Собчак викликають на допит на 11:00. Узгоджена з владою акція опозиції «Марш мільйонів», яка має пройти в центрі Москви, запланована на 12-ту годину. Головні вимоги учасників – політична реформа і дострокові вибори.

Голова Ради з прав людини при президенті Росії Михайло Федотов сказав, що він шокований тим, що відбувається, і у зв’язку з цим скасував заплановане відрядження, щоб бути присутнім на акції як спостерігач.