Британська королева і колишній командир ІРА тиснуть одне одному руки

Єлизавета Друга (п) тисне руку Мартінові Маꥳннессу (л) 27 червня 2012 року

Королева Великої Британії Єлизавета II і колишній командир Ірландської республіканської армії Мартін Маꥳннесс потиснули сьогодні одне одному руки в символічному жесті примирення.

Королева зустрілася з Маꥳннессом, який нині є віце-прем’єром у регіональному уряді Північної Ірландії, приватно в Белфасті. За повідомленнями, раз вони потиснули руки за зачиненими дверима, а потім іще раз уже прилюдно, перед камерами.

Кілька організацій, відомих під назвою «Ірландська республіканська армія», тривалий час вели боротьбу, включно зі збройною, проти панування Великої Британії над Північною Ірландією. Найпотужніша з них, Тимчасова ІРА, якою керував Маꥳннесс, фактично пішла на примирення з Лондоном півтора десятка років тому, хоча офіційно склала зброю 2005 року.

За приблизно три десятиліття ворожнечі, що мала релігійно-політичний характер, у Північній Ірландії загинули близько 3 тисяч 600 людей. Католики-ірландці виступали за створення єдиної Ірландії, вільної від влади Британії, а протестанти-нащадки переселенців із Британії прагнули зберегти Північну Ірландію в складі Об’єднаного Королівства Великої Британії і Північної Ірландії.