Томенко вимагає від парламенту сьогодні проголосувати за його відставку

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко наполягає, щоб парламент сьогодні розглянув і задовольнив його заяву про відставку з посади віце-спікера. Про це Томенко заявив під час брифінгу.

«Я вимагаю від парламентської більшості сьогодні розглянути питання про мою відставку і задовольнити його», – сказав віце-спікер.

Томенко наголосив, що його позиція в цьому питанні є принциповою.

«Моя заява про відставку не є кроком самостійним, а є кроком політичним і продуманим», – сказав він.

За словами Томенка, голосування за мовний закон показало, що в Україні немає незалежного парламенту.

Раніше сьогодні лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов звернувся до опозиції з проханням провести переговори з Томенком і переконати його відкликати свою заяву про відставку.

На ранковому засіданні 4 липня Голова Верховної Ради Володимир Литвин та його заступник Микола Томенко заявили, що подають у відставку. Приводом для таких рішень стало голосування за закон «Про засади державної мовної політики».

За відсутності Литвина 3 липня Верховна Рада голосами 248 депутатських карток ухвалила суперечливий закон, який значно розширює сферу застосування російської мови. Опозиція каже про численні порушення і ймовірну фальсифікацію результатів голосування і заявляє про те, що Литвин не має права підписувати закон.