Конституційний суд Румунії схвалив рішення уряду про імпічмент президента

Сам Траян Бесеску попередив своїх політичних супротивників про небезпеку фінансової кризи

Прага – У вівторок ситуація з фінансами і грошовою одиницею Румунії – леєм – залишалася майже без змін і курс лея дуже близький до свого мінімуму. Політичний хаос у цій країні підвищив сумніви МВФ щодо допомоги Румунії у скрутний для неї час. Це відбувається після рішення Конституційного суду в Бухаресті про підтримку референдуму на підтвердження імпічменту президента Траяна Бесеску. Цю процедуру ініціював уряд лівоцентристських сил на чолі з прем’єр-міністром від Соціально-ліберального союзу трьох партій Віктором Понтою, які мають більшість у парламенті.

Конституційний суд Румунії підтвердив у понеділок, що рішення парламенту зупинити повноваження президента Траяна Бесеску є законним і тимчасовим виконувачем обов’язків президента також законно стає Крін Антонеску, спікер Сенату парламенту – до 29 липня, коли відбудеться референдум про імпічмент Бесеску.

Сам Траян Бесеску попередив своїх політичних супротивників про небезпеку фінансової кризи. «Я можу вас запевнити – як президент держави, що я діяв з повною відповідальністю, коли економічна криза завдала жахливого удару, я повторюся – жахливого! Ті проблеми для державних фінансів, як виникли для Румунії в час 2009-2010 років і ризики 2011 року – є загрозами для національної безпеки».

Супротивники Бесеску в уряді Віктора Понти звинувачують президента в авторитарних методах та втручанні у роботу уряду. 256 депутатів із 432 проголосували наприкінці минулого тижня за імпічмент президента.

У ЄС критикують румунський уряд і парламент

Рішення парламенту Румунії викликало широку міжнародну критику. Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила на початку тижня, що рішення румунських законодавців є «неприйнятним» і таким, яке «порушує фундаментальні принципи верховенства права». В ЄС також вважають незбалансованими дії різних гілок влади Бухареста, зокрема, мають сумніви в дотриманні урядом принципу незалежності Конституційного суду Румунії.

У вівторок експерти в Брюсселі попередили, що «ЄС може визнати дії румунських урядовців незаконними та це може зупинити програму фінансування Румунії з боку МВФ». Бо останній все більше сумнівається в стабілізації ситуації в Румунії у час загострення боротьби за владу.

Хоча експерти також не виключають провалу спроб лівоцентристів Віктора Понти, бо Конституційний суд у своєму іншому рішенні, вже у вівторок, також наголосив, що «явка на референдум 29 липня має бути не меншою від 50 відсотків зареєстрованих виборців плюс один виборець». Якщо ж явка буде меншою, референдум не відбудеться і Бесеску знову повернеться в крісло президента.

З іншого ж боку, на виборах до місцевого самоврядування, що пройшли в Румунії у червні, коли лівоцентристи перемогли, явка виборців була 56 відсотків. Окрім того, не втішними є для Бесеску останні опитування громадян, де більшість підтримує імпічмент президента.