Захисники української біля Українського дому збираються стояти до «переможного кінця»

Безстрокове голодування на захист української мови, яке відбувається біля Українського дому в Києві, триватиме до скасування закону про мови, заявляють її учасники.

«Наша позиція є остаточною, усвідомленою і безповоротною. Ми залишаємося тут з метою захисту української мови, свободи слова і прав людини з головною вимогою – скасувати законопроект «Про державну мовну політику». До нас приходять однодумці за покликом власного сумління, серця і совісті. Тому ми залишаємося тут до перемоги», – йдеться в заяві учасників акції.

Заяву Комітету голодуючих, приурочену до річниці дня ухвалення Декларації про державний суверенітет України, зачитала 26-річна учасниця акції Оксана Неживенко.

«Цього історичного дня проголошення Декларації про державний суверенітет України ми вітаємо всіх співгромадян і робимо власну заяву. Ми щиро вдячні всім близьким, священикам усіх конфесій, представникам інтелігенції, Комітету на захист української мови, представникам політичних сил і всім людям доброї волі за їхнє звернення до нас із проханням припинити голодування, піклуючись про наше здоров’я», – йдеться в заяві.

Комітет голодуючих закликав усіх небайдужих приєднатися до акції, але без партійної символіки. У понеділок біля Українського дому голодували 11 осіб, пізніше до них приєднався ще один громадянин.

3 липня парламент ухвалив мовний закон. Відразу після голосування біля Українського дому розпочалася акція протесту, яка зібрала близько 700 осіб. Деякі народні депутати оголосили голодування. 6 липня опозиційні політики заявили про завершення акції біля Українського дому, однак небайдужі громадяни вирішили домагатися скасування мовного закону. За час акції до лікарні потрапило кілька учасників голодування.