Українські стрибуни у воду до Олімпіади готові (ФОТО, ВІДЕО)

Київ – Українські спортсмени готуються цьогорічних Олімпійських ігор, які відбудуться у Лондоні. Одна з найбільших надій України – збірна зі стрибків у воду, яку вважають однією з найсильніших у світі.

Українська олімпійська команда зі стрибків у воду посилено тренується перед початком цьогорічних Олімпійських ігор у Лондоні. Спортсмени, частина з яких-чемпіони світу і призери попередніх олімпіад, налаштовані боротися за перемогу.

Українські стрибуни у воду тренуються практично щодня – у басейнах Києва, Харкова та інших міст. Кореспондент Радіо Свобода побував на одному з тренувань команди зі стрибків у воду у спорткомплексі Збройних сил України в Києві. Майбутні олімпійці виконують різні типи стрибків з висоти від двох до десяти метрів. Відпрацьовують кожен рух. Тренери знімають стрибки на відео, і одразу ж аналізують помилки. Під час коротких перерв кореспондент Радіо Свобода поспілкувався з учасниками Олімпійських ігор-2012 від України.

Your browser doesn’t support HTML5

Українські стрибуни у воду тренуються

Луганець Олександр Бондар, майстер спорту міжнародного класу, донедавна виконував синхронні й індивідуальні стрибки з висоти до 10 метрів лише у категорії юніорів, був призером Юнацьких Олімпійських ігор. Цього разу вперше братиме участь у дорослій Олімпіаді. Про свої сподівання Олександр не говорить. Натомість намагається більше тренуватися.

«Ні про що конкретно не думаю щодо Олімпіади. Роблю свою роботу, а там будь що буде. Можливо все. Стрибками у воду займалася моя мама. Саме вона привела мене на моє перше тренування Далі – я виконував дедалі складніші стрибки. На Олімпіаді небезпечними суперниками будуть Китай, Росія та Німеччина. Є багато достойних суперників», – розповідає спортсмен.

Українські стрибуни у воду готові до Олімпіади

Спорт змінює життя – Ганна Письменська

Про початок своєї спортивної кар’єри розповіла і вінничанка Ганна Письменська, яка з дитинства виконує синхронні стрибки з трампліна, і вже здобула для України низку світових нагород у цьому виді. Спорт повністю змінив її життя, каже Ганна.

«Починала я в ранньому дитинстві, займалася в басейні у Вінниці. Тоді на запрошення свого тренера переїхала до Луганська, 6 років займаюся стрибками професійно. Спорт кардинально змінив моє життя. Мої однолітки не бачили навіть частини того, що я побачила», – зізнається олімпійка.

Харків’янин Олексій Пригоров на минулих Олімпійських іграх завоював бронзу. Зараз він наполегливо тренується: кожен вид стрибків повторює кілька десятків разів на день.

«Мої батьки були лікарями. Вони і почали мене тренувати. З 5 років я на басейні та на батуті. Тоді я й обрав свій життєвий шлях, і я вважаю, що зробив правильний вибір і щодо спорту, і щодо підказок, які робило мені життя, – зазначає Олексій. – Кажуть, у стрибках з трампліна велику роль відіграє везіння. Але мені здається, що найбільше важить психологія. Змагання – це передовсім психічна атака супротивників. Я вважаю, наш виступ буде хорошим. Боротимемося за медалі, будемо з себе витискати все».

Українська команда серед найсильніших у світі, попри труднощі

Українська команда зі стрибків у воду є однією з найсильніших у світі: нині отримали кваліфікацію на Олімпійські ігри всі її учасники, повідомила Радіо Свобода тренер команди Тамара Токмачова.

«Окрім тренера команди, у кожного спортсмена є свій особистий. З командою працюють тренери з хореографії, акробатики, зі стрибків на батуті. Створені всі умови, щоб спортсмени показували найвищі результати».

Проте тренер вказує і на проблеми цього виду спорту в Україні. Найбільша з них – це дефіцит відповідно обладнаних басейнів із трамплінами. Вони є лише у восьми містах України, але і ті збудовані ще у радянський час. Окрім того, українські стрибуни у воду відчувають певні проблеми з фінансуванням, а відтак і зі спеціальним обладнанням для тренувань.