Росія просуває свої інтереси через російськомовних депутатів Європарламенту – екс-президент Латвії

Вайра Віке-Фрейберґа

Росія має потужне лобі в Європейському парламенті, яке просуває інтереси Кремля. Про це заявила сьогодні українським журналістам екс-Президент Латвії, нині – член Європейської ради з толерантності Вайра Віке-Фрейберґа.

«Серед представників Латвії, інших країн «нової Європи» в Європарламенті – російськомовні депутати, які фактично захищають інтереси Росії тим чи іншим чином. Так, вони виступають за надання російській мові статусу однієї з офіційних мов Євросоюзу; просувають окремі законодавчі ініціативи, вигідні великому російському капіталові», – відзначила політик.

У лютому цього року в Латвії, згідно Конституції, відбувся референдум щодо надання російській мові статусу державної, який закінчився тим, що більшість латишів не підтримали цю ідею. За останнім переписом населення в Латвії, росіяни становлять майже 30% громадян країни.

Віке-Фрайберґа також зазначила, що в ЄС стурбовані ситуацією в Україні та погіршенням взаємин Києва і Брюсселя.

«Ми говоримо про взаємний інтерес України та ЄС до співпраці, про активний діалог між сторонами. Але нині ситуація в Україні з огляду на її євроінтеграцію погіршилась – маю на увазі переслідування опозиції, ув’язнення екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, відсутність реформ та високий рівень корупції. Україна не чує стурбованих голосів, що лунають з ЄС, і я змушена визнати, що діалог «Україна – Євросоюз» перетворився на монологи сторін», – заявила Віке-Фрейберґа.