Росія «не розуміє», чому Захід не засудив напад опозиції в Сирії

Сергій Лавров на прес-конференції в Москві 25 липня 2012 року

Росія не розуміє «відмову Заходу засудити теракт», що стався тиждень тому в Дамаску і внаслідок якого загинули кілька чільників влади Сирії, заявив у середу міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

За його словами, низка заяв американських дипломатів на цю тему є «прямим виправданням тероризму».

Зокрема, він згадав про слова посла США в ООН Сюзан Райс, яка заявляла, що той напад означає необхідність для Ради безпеки ООН узгодити нові санкції проти Сирії (які Росія з Китаєм по тому ветували), чи про коментар речниці Державного департаменту США Вікторії Нуланд, яка дала знати, що такі напади вже «не дивують».

Минулої середи в будівлі Служби національної безпеки Сирії в Дамаску стався вибух, у якому загинули міністр оборони і ще один чільник цього міністерства, зять президента Башара аль-Асада, потім від ран помер і голова служби нацбезпеки.

Росія заперечує звинувачення Заходу, що підтримує авторитарну владу Асада, але чинить спротив будь-якій можливості пригрозити їй санкціями через жорстоке придушення протестів проти неї. Зокрема, разом із Китаєм Росія вже кілька разів блокувала резолюції Ради безпеки ООН, які передбачали таку можливість.