Замість пастви Московським патріархом зацікавився рух Femen (ВІДЕО)

Київ – У Києво-Печерській Лаврі у четвер відбулося засідання синоду Російської православної церкви під головуванням її предстоятеля – патріарха Кирила. Від УПЦ (Московського патріархату) участь у роботі Синоду взяли її предстоятель митрополит Володимир (Сабодан) та митрополит Волинський Нифонт. У РПЦ кажуть, що питання, які стосуються УПЦ (МП), Синод не обговорював. Натомість експерти зазначають, що одне з кадрових рішень стосується України.

За словами речника Російської православної церкви Володимира Легойди, Синод розглянув питання про створення трьох нових єпархій на території Росії. Він також зазначив, що Київ є однією із синодальних столиць РПЦ і тому цей візит патріарха не розглядається як закордонний.

Your browser doesn’t support HTML5

Активістка FEMEN роздяглася перед Кирилом

Водночас, за словами Володимира Легойди, питання, які стосуються Української православної церкви (Московського патріархату) Синод не розглядав. Зокрема, відповідаючи на запитання про ставлення до ситуації в УПЦ (МП), де останнім часом посилилися суперечки – чи Церква має прагнути до більшої автокефалії – речник РПЦ зазначив, що це внутрішні питання є свідченням того, що церква є живою. За його словами, «розгляд цих питань не варто ні драматизувати, ні політизувати».

Патріарх помітив, що митрополит виглядає краще

Засідання Синоду збігається в часі з урочистостями з нагоди 20-річчя предстоятельського служіння митрополита Володимира (Сабодана).

«Я хотів би висловити особливу радість, Ваше Блаженство, – звернувся патріарх Кирило до митрополита Володимира, – побачивши, що Ви одужали. Ви виглядаєте значно краще, ніж коли я вас бачив востаннє. Це вселяє в усіх нас надію, що Господь дає Вам сили, щоби Ви продовжували своє служіння церкві і архіпастирське піклування за благочестивий народ».

«Священний Синод РПЦ на території Лаври вже став традиційним, – каже речник УПЦ (МП) протоієрей Георгій Коваленко. – Він розглядає загальноцерковні питання РПЦ і Московського патріархату в цілому. Всі питання буття УПЦ (МП) вирішуються її Священним Синодом. Тому ми, гостинні господарі, які приймають архієреїв РПЦ».

Візит із казенним присмаком

Під час зустрічі патріарха Кирила в аеропорту до нього підбігла напівоголена активістка руху Femen із вигуками «ізиді!». Її швидко затримала охорона. Сам патріарх жодним чином не відреагував на цей випадок. А Володимир Легойда зазначив, що йдеться про неадекватну поведінку, а тому немає підстав про це говорити.

За словами релігієзнавця Андрія Юраша, візити предстоятеля РПЦ до Києва стають все більш формальними, а увага з боку віруючих до нього все меншою.

«Традиція візитів на день Святого Володимира до Києва стає казенною, як і багато речей, які продукуються сучасною РПЦ, – каже експерт. – І вже не виконує тієї первісної місії, якої від них очікували – вплив на процеси в Україні».

За словами Андрія Юраша, одне з питань, що стосується України, Синод РПЦ все ж розглянув. Йдеться про переведення владики Платона з Аргентинської єпархії до України на прохання митрополита Володимира. Утім, яке місце цей ієрарх займе в УПЦ (МП) наразі невідомо.