Новий уряд Сербії очолив лідер Соцпартії

Новообраний прем'єр-міністр Сербії Івіца Дачич, Белград, 27 липня 2012 року

Белград – У Сербії обрали новий уряд. Прем’єром став дотеперішній лідер Соціалістичної партії Івіца Дачич. Нова влада складається з партій, котрі були при владі в дев’яності роки. До неї увійшли Соціалістична й Прогресивна партія, Партія об’єднаних регіонів та представники босняцької меншини. Вони разом мають 142 з-поміж 250 депутатських місць.

Соціалістів у 90-і роки очолював Слободан Милошевич, а радикалів – Воїслав Шешель. Їх обох згодом звинуватили у скоєнні воєнних злочинів й видали Міжнародному трибуналу для колишньої Югославії. Мілошевич помер у гаазькій тюрмі, процес над Шешелем триває.

Соціалісти після усунення Мілошевича змінили програму. Упродовж минулих чотирьох років вони перебували у складі проєвропейської коаліції разом із Демократичною партією. Щодо прогресистів, то вони вийшли з Радикальної партії, яку досі очолює Шешель, і зреклися шовіністичної політики, яку проводили в минулому.

На сьогодні реформовані соціалісти і прогресисти виступають за євроінтеграцію країни. У Брюсселі й Вашингтоні нову коаліцію вважають демократичною та проєвропейською. Посол Сполучених Штатів Америки у Белграді Мері Ворлік висловила задоволення, що матиме можливість співпрацювати з новим урядом.

Нова влада дивиться не в минуле, а в майбутнє – Дачич

Натомість сербські партії, які після поразки на травневих виборах стали опозиційними, заявляють, що Сербія під владою президента Томислава Николича та прем’єра Івіци Дачича повертається в дев’яності роки. Дачич на це відповідає, що він дивиться не в минуле, а в майбутнє. Адже країна, за його словами, перебуває в надзвичайно глибокій кризі й необхідно, насамперед, відновити виробництво й агропромисловість та забезпечити заходи для життя безробітних і вбогих.

«Основними елементами перебудови є запровадження функціональної ринкової економіки, досягнення макроекономічної стабільності, верховенство закону, боротьба проти корупції й організованої злочинності. Необхідно впорядкувати державу, а це можна зробити лише законними методами», – заявив новий прем’єр Сербії.

Представникам партії угорської меншини також запропонували увійти до влади. Вони відмовилися. Лідер їхньої депутатської фракції Іштван Пастор зазначив, що угорці підтримають владу в разі, якщо вона буде проводити проєвропейську політику. Він уточнив: «Треба почекати, а потім стежити упродовж наступних тижнів та наступних місяців, що і як буде реалізовано з цієї програми. Новому урядові треба дати шанс».

Більшість економістів у перших коментарях програму нового уряду називають «списком гарних бажань». Для його реалізації потрібно кілька мільярдів доларів, яких поки що немає. Де знайдуть їх, та за якою ціною – невідомо.