У Харкові торговці протестують під стінами мерії

Your browser doesn’t support HTML5

У Харкові підприємці Центрального ринку пікетували будівлю мерії

Підприємці та реалізатори харківського центрального ринку обурені прагненням свого керівництва провести реконструкцію торгових місць за рахунок продавців. Йдеться про десятки, а то й сотні тисяч гривень з кожного. Керівництво Благовіщенського ринку, а це ще одна назва торгової установи, обіцяє за ці гроші замінити каналізацію, відремонтувати дороги та освітлення і встановити нові пожежобезпечні контейнери. Дирекція ринку заявляє, що серйозної реконструкції тут не було з 1950-х років. Підприємці зі своїм керівництвом сперечаються не лише в директорському кабінеті, а й на пікетах. У четвер один із них відбувся під стінами муніципалітету.

Підприємці та реалізатори центрального ринку замість краму в руках тримали під стінами мерії плакати з гаслами: «Ми не залишимо свої торгові місця». На плакатах – прізвища керівників центрального ринку та міста, котрі причетні до реконструкції ринку, як запевняють підприємці, з їхньої кишені.

«Ми не проти реконструкції ринку, але ремонтувати його мають за кошти підприємства. А ми маємо у них орендувати торгові місця. Ви приходите в квартиру, дивитеся умови і сплачуєте за оренду. Ви ж не сплачуєте окремо за квартиру і за оренду?» – обурюється продавець техніки Марина.

Вона 15 років у орендованому великому контейнері продає побутову техніку. Тепер її та решту підприємців центрального ринку змушують сплатити від 45 тисяч гривень і до 160 тисяч, залежно від місця розташування контейнеру та його розміру.

За планами дирекції центрального ринку, в першу чергу, кошти підприємців вкладатимуть у ремонтні роботи на вулиці Енгельса, а потім на так званому привозі.

За словами директора Благовіщенського ринку Юрія Медведєва, бажаючих навести лад на торговельних площах набагато більше, ніж протестуючих.

«На вулиці Енгельса стоїть 80 контейнерів, – каже він. – Усі 80 контейнерів проплачені. І перші 18 осіб уже починають туди переїжджати. А щодо незадоволених із торговельного майданчика «Привоз» – триває переговорний процес, і доки він триватиме, ні кого з них чіпати не будемо».

Насильно нікого не змушуватимуть платити – директор

Юрій Медведєв запевняє, що насильно нікого не змушують сплачувати за реконструкцію ринку. Підприємцям, які не мають можливості сплачувати по 50-100 тисяч гривень, пропонуються кредити, розстрочка до 15 місяців, суборенда та інші форми співпраці. Якщо не вдається домовитися про внесок підприємця у реконструкцію, то бізнесменам ринку пропонують перенести намети на інше місце.

Самі торговці кажуть: непокірних можуть виселити на місця, де зовсім невигідно працювати. Бізнесмени центрального ринку розповідають, що їм не дозволяють купляти контейнери напряму у виробника без посередників, вони переконані, що справжня вартість торгового намету в рази дешевша, ніж пропонує керівництво ринку.

Саме керівництво ці звинувачення відкидає і зауважує, що тепер усі контейнери будуть однакові за дизайном, із пожежобезпечних матеріалів – покупцям і продавцям буде комфортно і красиво. А щодо пікетуючих, Юрій Медведєв зауважив, що це підприємців використовують політики під час передвиборчої кампанії.

На пікеті в четвер були прапори партії «Батьківщини» та ВО «Свободи».

Голова харківської «Свободи», кандидат у народні депутати Ігор Швайка пояснив: «Для політичної діяльності будь-який вихід представника партії на вулицю – це є піар, тому що піар – це зв’язок із громадськістю, зв’язок із виборцем, і донесення своїх позицій. І зараз ми пропонуємо як юридичні, так і політичні механізми виходу ринку з цієї ситуації».

Директор центрального ринку Харкова Юрій Медведєв зі свого боку зауважив, що політики підприємцям уже наобіцяли багато, але користі від цього поки що немає.