Янукович підписав закон, що дозволяє приватизацію Гостиного двору в Києві

Гостиний двір наприкінці травня

Президент України Віктор Янукович підписав закон, який передбачає виключення Гостиного двору на Контрактовій площі, 4 у Києві з переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

Як повідомляється на сайті глави держави, йдеться про закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння іпотечному кредитуванню».

Крім того, закон зобов’язує передбачити в державному бюджеті на 2013-й і наступні роки видатки на компенсацію відсотків за кредитами банків або інших фінустанов, наданих громадянам на будівництво, реконструкцію чи придбання житла.

Суперечка навколо власності Гостиного двору і реконструкції Контрактової площі в цілому тривала п’ять років.

5 липня Верховна Рада України внесла зміни до законодавчих актів «щодо сприяння іпотечному кредитуванню», виключивши Гостиний двір з Переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації. За відповідне рішення тоді проголосувало 256 депутатів.

Це рішення спричинило протести під стінами Адміністрації Президента – на захист Гостиного двору. Учасники мітингу вимагали припинити спроби захопити будівлю та ветувати закон.

Раніше голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов повідомляв, що призначення Гостиного двору після ремонту не зміниться і «Укрекспертиза» планувала зробити ремонт цього об’єкта у зв’язку з його аварійним станом.