Луценкові дали ще два роки «за недбальство», він пропонує змінити владу (ВІДЕО, ФОТО)

Київ – Два роки в’язниці та три без права на керівні посади – такий вирок екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценкові виніс Печерський суд Києва – за звинуваченням у недбальстві щодо справи отруєння Ющенка. Цей вирок буде поглинутий попереднім, за яким Луценка засудили на 4 роки. Прокуратура запевняє, що вирок обґрунтований, а адвокати Луценка кажуть, що він передбачуваний. Сам екс-міністр заявив, що оскаржить його, і висловив упевненість, що виграє цю справу вже у Європейському суді з прав людини.

Оголошення вироку в справі Юрія Луценка суд дозволив знімати на відео – на відміну від усіх попередніх засідань. Журналісти займали чергу з шостої ранку, але досередини пропустили не всіх. У залі засідань було тісно, журналісти сиділи і стояли навіть на підвіконні.
​Суддя Ганна Медушевська читала вирок близько двох годин.

Тим часом Юрій Луценко крізь ґрати спілкувався з Олександром Турчиновим та з іншими представниками опозиції. В розмові він назвав вирок, який у той момент читала суддя, «маразмом, переписаним з обвинувального висновку».

Зрештою, суддя Ганна Медушевська визнала повністю доведеною вину Юрія Луценка, звинуваченого у недбальстві, через яку МВС нібито незаконно продовжило стеження за фігурантами отруєння попереднього Президента України Віктора Ющенка.

«Визначити міру покарання – два роки позбавлення волі та три роки – без права обіймати посади, пов’язані з управлінськими чи розпорядчими функціями». Колеги Луценка з МВС Олег Павлєнов та Володимир Тарасенко отримали в цій справі штрафи та умовні терміни.

Луценко: «Я виконував рішення суду, і за це мене засудили на два роки»

Your browser doesn’t support HTML5

Луценко отримав два роки


Юрій Луценко сприйняв вирок спокійно. «Можу сказати лише одне. Шкода, що в країні таке кривосуддя. Це означає, що Україна не має можливостей для захисту будь кого: в простої людини, і не простої. Я пройшов увесь цей процес, не даючи хабарів, не спілкуючись ні з ким, хто як кажуть, може вплинути на рішення цього суду. Висновок: якщо міністра засудили на два роки за те, що він виконував рішення суду (йдеться про дозвіл Апеляційного суду продовжувати стеження у справі отруєння Ющенка – ред.), то треба: а) звільнити міліцію, б) скасувати суд, в) змінити владу в цій країні», – наголосив Юрій Луценко.
​Колишній міністр внутрішніх справ висловив упевненість, що виграє цей процес, але вже в Європейському суді з прав людини. Попереднім рішенням Страсбурзького суду вже визнано незаконним тримання Луценка під вартою, а процес оцінило як політичний.

Одразу після суду прокурор Віктор Клименко, який представляв державне обвинувачення у справі, заявив перед камерами, що вважає вирок Луценкові – справедливим, а провину його – доведеною. Подальших його слів не було чути – учасники мітингу на підтримку Луценка почали скандувати «Брехун!».

Прихильники Юрія Луценка під будівлею суду

​Адвокат Луценка Олексій Баганець, який взяв слово після цього, вказав на невідповідності, які мали місце у вироку. Так, суддя залишила в силі запобіжний захід екс-міністрові внутрішніх справ, який вона, каже Баганець, у цій справі не призначала. В цілому вирок є незаконним через відсутність доказів провини, зазначив адвокат.

Юрій Луценко може оскаржити рішення Печерського суду в апеляційній інстанції упродовж двох тижнів.