Голоси українців купують за сприяння Держрезерву?

Київ – Кандидати в депутати дарують українським виборцям продукти Державного агентства резерву. Про це заявляють представники громадського руху «Спільна справа». У Держрезерві такі закиди відкидають. Кажуть, вони політичні і не відповідають дійсності. Натомість експерти у сфері держзакупівель наголошують на непрозорості діяльності Держагентства. Мовляв, про раптове зникнення резервів цієї структури йдеться не вперше. І на зміну такої ситуації сподіватися не варто, кажуть вони.

Борошно, гречка, згущене молоко, олія чи цукор. Ось лише кілька продуктів, які можна побачити серед багатьох інших у так званих «продуктових пакетах» кандидатів у депутати. Від початку нинішньої виборчої кампанії такі «подарунки» вже отримало чи все ще продовжує отримувати чимало потенційних виборців у всіх регіонах України. Про це свідчать результати першого етапу всеукраїнського моніторингу з виборчого законодавства громадянського руху «Спільна справа».

При цьому активісти наголошують: до наповнення пакетів причетне Державне агентство резерву України.

«Серія на консервах і на крупах фактично іде однотипна. Можна вважати, що це за рахунок централізованої закупівлі. Однак є дивний збіг. По перше, з Держрезерву зникло близько 5 мільйонів банок згущенки. А по-друге, у Полтавській області був зафіксований випадок роздачі борошна: не розфасованого, а в мішках із тавруванням Державного резерву», – заявляє координатор руху Олександр Данилюк.

Борошна і згущеного молока у держрезерві не бачили – Гаврилова

Радіо Свобода звернулося до Держрезерву з проханням прокоментувати ситуацію.

«Борошно на складах Держрезерву взагалі відсутнє, і воно не може роздаватися ні з тавром, ні без тавра. Стосовно факту зникнення нібито 5 мільйонів банок згущеного молока. У період 2012 року фактів викрадання згущеного молока встановлено не було. І станом на 17 серпня згущене молоко на складах Держрезерву не обліковується взагалі», – розповіла у коментарі Радіо Свобода прес-секретар установи Ірина Гаврилова.

При цьому вона зауважує: подібна інформація з’являється не вперше і може бути пов’язана з балотуванням у депутати чинного голови Держрезерву Олексія Лелюка, який іде по Карлівському мажоритарному округу на Полтавщині.

У Держрезерві постійно чогось не вистачає – експерт

Втім, редактор видання «Наші гроші», яке спеціалізується на розслідуванні корупції у сфері держзакупівель Олексій Шалайський наголошує: раптові зникнення резервів цієї структури – не новина. Однак, зауважує він, про використання запасів Держрезерву дізнатися наразі практично неможливо. Каже, що минулого року цю структуру, як і Аграрний фонд, вивели з-під режиму держзакупівель.
У Держрезерві постійно зникають мільйони доларів. Вони всі ходять під кримінальними справами
Олексій Шалайський

«Поки влада не зміниться, ми не дізнаємося, скільки тонн згущенки там пропало. У Держрезерві постійно зникають мільйони доларів. Вони всі ходять під кримінальними справами. Але це розслідує, як правило, наступна влада. Приходять кажуть: «Упс! А у нас тут щезло на 700 мільйонів гривень товару і ніхто не знає. А давайте шукати?». А всі кудись повтікали. Але садять такого ж самого, і потім знов щезає», – каже експерт.

Наразі ж громадські активісти «Спільної справи» говорять і про інші форми підкупу виборців. Так, наприклад, за їхніми словами, окремі кандидати дарують українським поштарям велосипеди від власного імені, у той час коли їх закупівля передбачена відповідним меморандумом, підписаним між «Укрпоштою» та Харківським велозаводом. Радіо Свобода надіслало відповідний запит до цих структур, однак наразі відповіді не отримало.