Ленін у шкільних зошитах – як діагноз українському суспільству (ВІДЕО)

Київ – Шкільні зошити, на яких зображені Ленін, Сталін та комуністична символіка, не мають відповідного свідоцтва Міністерства освіти і науки України. Про це заявили в цьому відомстві. Між тим, у книжкових магазинах говорять, що зошити з «вождями» популярні серед школярів. Як такі зошити потрапили у торговельну мережу Києва і який це має вплив на молодь?

У Києві набирають обертів шкільні ярмарки. На одному з них, на першому поверсі магазину «Читай-город» у центрі Києва на розкладках шкільних зошитів кидаються у вічі блискучі палітурки. Це серія зошитів під назвою «Контроверсійні лідери», на яких зображені комуністичні вожді: Володимир Ленін, Йосип Сталін, Мао Цзедун, Фідель Кастро та деякі інші.

На іншому зошиті, що лежить поруч – автомат Калашникова та кремлівська зірка на задньому тлі. Вказаний і власник авторських прав – російське підприємство «Альт», яке замовило наклад у дніпропетровській друкарні. Продавці у магазині кажуть, що ці зошити завезли з ініціативи фірми-постачальника, і що вони дуже популярні.

«Найшвидше розкуповують продукцію з портретами Леніна та Че Гевари», – розповідають працівники крамниці.

Your browser doesn’t support HTML5

Ленін у шкільних зошитах – як діагноз українському суспільству


«Сталінські» зошити завозять у магазини централізовано

Директор мережі «Читай-город» Ярослав Волошин підтверджує, що зошити з комуністичними лідерами та символікою популярні серед покупців. Однак він наголошує, що продавати школярам портрети Леніна і Сталіна – не його ідея.

«Українцям вони цікаві, купують переважно молодь: студенти, школярі 9-11 класів, – каже він. – А хто автор бізнес- ідеї продавати такі зошити – не можу сказати. В нас – централізований відділ закупівель, і менеджер із закупівель постачає нам усю продукцію».

У компанії «Логос-транс», яка контролює мережу Читай-город, і до якої Ярослав Волошин переадресував Радіо Свобода, запевняють, що ні про книжкові магазини, ні про зошити, якими там торгують, їм нічого не відомо.

Експерти радять повернути сертифікацію зошитів

У четвер прес-служба Міністерства освіти і науки відомства заявила, що до зошитів із комуністичними вождями не має жодного стосунку. А за законом не має повноважень сертифікувати друковану шкільну продукцію, тим більше перевіряти, що потрапило в торговельну мережу. Міносвіти пропонує запровадити обов’язкову сертифікацію на всю продукцію для школярів. Зокрема, і на зошити.


Зі свого боку, керівник Центру освітнього моніторингу, колишній заступник міністра освіти і науки Павло Полянський наголошує, що така система контролю вже існувала.
Мабуть, слід очікувати продовження серії – з фото й біографіями Гітлера, Пол Пота й подібних диктаторів
Павло Полянський

«Існував порядок щодо сертифікації зошитів, на який нарікали підприємці й видавці. Вони прикрашали продукцію тим, що, на їхню думку, має подобатися школярам: напівоголені жінки, сцени з аж ніяк не дитячих фільмів чи коміксів. Кілька років цей порядок скасований, можливо, й під тиском підприємців. Серія з портретами діячів, яким історія дала однозначну оцінку – це дуже прикро. Мабуть, слід очікувати продовження серії – з фото й біографіями Гітлера, Пол Пота й подібних диктаторів», – зауважує Павло Полянський.

Робили не ми, але підтримуємо – Компартія

Комуністична партія України, яка пропагує образи Леніна та Сталіна, заявляє про свою непричетність до шкільних зошитів з їхніми портретами. Однак вважає цей факт позитивним, заявив Радіо Свобода лідер Компартії України, народний депутат Петро Симоненко.
Я не знаю, хто це робить. Але треба розповідати про комуністів і про Володимира Леніна
Петро Симоненко

«Я не знаю, хто це робить. Але якщо нашим дітям говорити об’єктивно про створення української незалежної держави у 1917 році, про те, що і хто спричинився до її нинішньої незалежності, то треба розповідати про комуністів і про Володимира Леніна. Не було би Жовтневої революції – не було би і незалежної України, це всім добре відомо», – запевняє Петро Симоненко.

Зі свого боку, правозахисник і лікар-психіатр Семен Глузман вважає зошити з тоталітарними вождями симптомом хвороби суспільства.
Це хвора країна, бо 8 відсотків на виборах підуть голосувати за комуністів
Семен Глузман

«Я коли дізнався – в мене був шок. Це хвора країна, бо 8 відсотків на виборах підуть голосувати за комуністів. Що робити – я не знаю. Це не є навіть кримінальним діянням у цій країні: Сталіна і Леніна зображують на знаменах та символіці компартії Симоненка, їх носять по вулицях. Питання в тому, чи може будь-хто, на свій розсуд, випускати зошити для школярів без дозволу Міносвіти? А якщо цей дозвіл на Леніна і Сталіна таки буде, я точно знатиму, що ця країна не матиме майбутнього», – наголошує Семен Глузман.

Зошити з портретами комуністичних лідерів та їхньою символікою з’явилися у Києві саме напередодні Дня пам’яті жертв нацизму й тоталітаризму, який у Європі відзначають 23 серпня.