Уряд планує віддати борги із зарплати через дотації та замовлення

Київ – Державним підприємствам збільшать замовлення, а комунальним – субвенції з центрального бюджету. Так уряд планує розв’язати проблему погашення боргів із заробітної плати. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів речник Міністерства соціальної політики України Михайло Кухар.

– Як Ви знаєте, проблема боргів із заробітної платні не нова. Нам від попереднього уряду дісталися борги в обсязі 1,7 мільярда гривень. На сьогоднішній день, за час діяльності уряду, за 2 роки вони зменшені на 49,3 відсотка. Зараз вони складають 986 мільйонів гривень.

Звичайно, найпростіше було справитися з боргами в комерційних підприємствах.

– Яка категорія боргів «найважча?

– За статистикою видно, що понад 900 мільйонів гривень – це так звані «борги, які не рухаються», тобто борги підприємств-банкрутів або підприємств, що тимчасово не працюють.

Розміщуючи на наступний рік державне оборонне замовлення, Міністерство фінансів і Міністерство оборони повинні врахувати потреби саме тих підприємств, які мають на сьогодні хоч і невеликий, але борг із виплати заробітної платні
У середу 5 вересня на засіданні Кабінету Міністрів розглядався саме цей найважчий блок проблем. І була ухвалена низка рішень, які, на мій погляд, здатні значно покращити ситуацію. Тут має спрацювати так званий «мультиплікатор Кейнса». Я зараз вільно цитуватиму протокольне рішення Кабінету Міністрів, в одному з пунктів якого мова йде про те, що, розміщуючи на наступний рік державне оборонне замовлення, Міністерство фінансів і Міністерство оборони повинні врахувати потреби саме тих підприємств, які мають на сьогодні хоч і невеликий, але борг із виплати заробітної платні.

Отже, за рахунок коштів державного бюджету, не за рахунок прямих дотацій на зарплату, а за рахунок замовлення продукції, ми сподіваємося, що в значній мірі вдасться справитися з цією проблемою на підприємствах Міністерства оборони.

– А як щодо підприємств комунальної власності?

Розширити категорії пільговиків щодо їх прав безплатного проїзду в міському транспорті. Це дасть можливість, підвищити субвенції з центрального до місцевих бюджетів
– Частина тих «боргів, що не рухаються», відносяться до транспортних муніципальних підприємств. Кабінет Міністрів доручив нашому Міністерству соціальної політики та ще кільком міністерствам опрацювати заходи з покращення соціального захисту вразливих верств населення. Що мається на увазі? Що, можливо, варто було б розширити категорії пільговиків (за віковим чи за якоюсь ще ознакою) щодо їх прав безплатного проїзду в міському транспорті. Це дасть можливість, якщо ці пільги будуть запроваджені законом про державний бюджет, підвищити субвенції з центрального до місцевих бюджетів щодо оплати таких пільг на послуги комунального транспорту.

Багато комунальних підприємств має пройти ревізія. Непотрібні повинні бути ліквідовані, а потрібні отримають збільшення статутних фондів
І третє рішення, про яке я хотів би сказати. У нас багато місцевих рад, я маю на увазі муніципальну в основному владу (в областях та невеликих містах), створювали, з потреби та без, багато комунальних підприємств. Зараз має пройти ревізія цих підприємств. Непотрібні повинні бути ліквідовані, а ті, які потрібні отримають збільшення статутних фондів цих підприємств на суму боргів із заробітної плати. На цю суму будуть збільшені субвенції та трансфер із центрального бюджету до місцевих бюджетів на наступний рік. Комунальні підприємства теж підпадають під цю категорію.

Ми сподіваємося на дієвість та впливовість цих заходів, тому що це дійсно реальні заходи. Керівник Міністерства соціальної політики традиційно очолює міжвідомчу робочу групу з погашення заборгованості заробітної плати. Обсяг боргу не вдалося б удвічі зменшити, якби ми не давали постійні доручення та не вживали заходи щодо посилення роботи прокуратури, посилення роботи арбітражних управляючих, що управляють майном збанкрутілих підприємств, відслідковуючи головне питання – щоб, в першу чергу, гроші підприємств-банкрутів ішли все таки на виплату заборгованості із заробітної плати.

Your browser doesn’t support HTML5

Речник мінсоцполітики Михайло Кухар про борги