Міжнародна спільнота припиняє нагляд за Косовом

Члени Сил безпеки Косова готуються до прибуття на церемонію міжнародних гостей на летовищі Приштини 10 вересня 2012 року

Міжнародна керівна група у справах Косова офіційно закрила сьогодні Міжнародний цивільний офіс у Приштині, метою якого було здійснювати міжнародний нагляд за діями самопроголошеної держави в перші роки її існування.

Таким чином, для Косова закінчився понад чотирирічний період «незалежності під наглядом», що тривав від часу одностороннього проголошення незалежності від Сербії в лютому 2008 року.

Закриття офісу, узгоджене міжнародною спільнотою на початку липня, стало можливе по тому, як наприкінці минулого тижня Косово внесло належні зміни до своєї Конституції.

Водночас у Косові далі залишаються багатонаціональні миротворчі Косовські сили (KFOR) і Місія ЄС із верховенства права в Косові (EULEX Kosovo).

Також далі діє Місія ООН у Косові, створена ще 1999 року як міжнародна адміністрація тоді ще сербського краю, хоча після створення згаданої Місії ЄС її роль звелася до формальної – рішення ООН закрити цю місію блокує Росія.