Законодавство допомагає «політичним туристам» фальсифікувати вибори?

Київ – Депутати-мажоритарники б’ють на сполох: згідно з чинним виборчим законодавством, їх можуть обирати мешканці інших округів. Для цього їм треба звернутися з відповідною заявою до органу ведення реєстру виборців і змінити місце свого голосування. Втім, на думку тих, хто балотується, такі законодавчі норми неконституційні, вони породжують нечесну конкуренцію. Окрім того, кандидати говорять про можливі фальсифікації. Їхні побоювання поділяють і фахівці, однак ефективність такого механізму підробок вони оцінюють по-різному.

Для забезпечення перемоги на парламентських виборах кандидат-самовисуванець Галина Герега планує у день голосування привезти до свого округу близько 10 тисяч працівників власної мережі супермаркетів, заявляє її конкурент по мажоритарному округу, кандидат-ударівець Ігор Опадчий.

Він висловив переконання, що для уникнення фальсифікацій 28 жовтня на цьому та інших виборчих округах Конституційний Суд має заборонити виборцям обирати «чужих» мажоритарників. Саме тому він і звернувся до цієї установи.
Це не відповідає Конституції України і може суттєво спотворити волевиявлення територіальної громади
Ігор Опадчий

«Це не відповідає Конституції України і може суттєво спотворити волевиявлення територіальної громади. Приїжджа людина не знає програм кандидатів, проблем округу. Я, як кандидат, позбавлений можливості агітувати серед таких виборців, оскільки не знаю місця перебування цих людей. Ми повинні в законодавстві визначити, щоб не було можливості такого політичного шахрайства», – каже Ігор Опадчий.

Галина Герега усі закиди на свою адресу спростовує. Каже, що ні про яких робітників мова не йде. Навпаки, голосувати за кандидата повинні лише ті, хто його знає, наголошує вона.
Таким чином мої опоненти намагаються забруднити моє чесне ім’я
Галина Герега

«Таким чином мої опоненти намагаються забруднити моє чесне ім’я. На окрузі є багато мешканців. Тільки вони можуть дати чесну і об’єктивну характеристику тій роботі, яка зроблена кандидатом», – каже кандидат у депутати.

На фальсифікаторів може не вистачити бюлетенів – експерт

Про загрозу фальсифікацій через зміну виборцями місця голосування у день виборів, як і про зміну виборчого законодавства у цій частині мовиться не вперше. Однак, на думку голови Комітету виборців України Олександра Черненка, цього року закон не коригуватимуть, адже для цього Конституційний Суд має надто мало часу.

Водночас експерт наголошує на необхідності таких змін. Адже цілком «ліберальна» норма, що дозволяє скористатися своїм правом голосу громадянам, які перебувають у «чужому» окрузі у робочих чи особистих справах, за його словами, перетворилося в Україні на ще один, хоч і не надто дієвий, інструмент фальсифікації.
Привезти більше тисячі-двох тисяч таких політичних туристів дуже важко
Олександр Черненко

«Ця технологія буде застосована максимум у кількох округах (до десяти), і вона не вплине на результат. Привезти більше тисячі – двох тисяч таких політичних туристів дуже важко. Просто може і бюлетенів не вистачити. Сам по собі факт голосування на іншому окрузі – не порушення. Але якщо це робиться під тиском, за це треба нести відповідальність», – зазначає Олександр Черненко.

Реінкарнація відкріпних посвідчень

Натомість експерт із виборчого законодавства Андрій Гусак наголошує: зміна місця голосування без зміни виборчої адреси – все одно, що відкріпні посвідчення 2004 року.Це знову дозволить сфальшувати чималу частку голосів на виборах, вважає експерт. Головним чином – через відсутність конкретного переліку підстав для отримання права на голосування в чужому окрузі.
Повноважень перевірити, скільки разів громадянин голосував, органи державного реєстру виборців не мають
Андрій Гусак

«Це може бути у зв’язку з проведенням фестивалю чи з бажанням провести екскурсію саме у тому окрузі. Повноважень перевірити, скільки разів громадянин голосував, органи державного реєстру виборців не мають. І цю технологію будуть застосовувати багато кандидатів, які мають у підпорядкуванні велику кількість працівників», – каже Андрій Гусак.

Наразі ж під час нинішньої виборчої кампанії найбільше порушень відбувається саме на мажоритарних округах, про що свідчать результати першого проміжного звіту міжнародної місії спостереження ENEMO.