Андрій Шевченко: трачу на вибори зі своєї кишені (європейська преса)

Прага – Європейські газети анонсують візит президента Польщі Броніслава Коморовського до Києва, де він, окрім участі у відкритті в Биківні цвинтаря польських жертв Катині, агітуватиме Президента Януковича бути вірним демократії. Експерти не виключають, що справа Юлії Тимошенко «розкручується» певними силами за межами України з метою «отримати козирі у виборах Президента України у 2015 році». Тим часом 36-річний зірковий футболіст Андрій Шевченко, що подався в партію Наталії Королевської «Україна – Вперед!», заявляє, що він вже витратив на партію понад 1 мільйон власних доларів.

Польська Rzeczpospolita публікує матеріал Петра Косцінського про візит у четвер президента Польщі Броніслава Коморовського до Києва, де, окрім формальної участі у відкритті в Биківні польського цвинтаря жертв Катині, він матиме «переговори надзвичайної ваги з Президентом Януковичем». «Йдеться не лише про результати виборів 28 жовтня, котрі значною мірою визначать майбутнє України, – пише варшавський оглядач, – але й про оцінку їхнього перебігу». Польські дипломати не приховують, що від позиції української влади на цих виборах залежить, чи захоче Європа мати справу з Києвом та посилювати співпрацю з Україною. Косцінський також не має ілюзій стосовно перемоги на цих виборах української опозиції і наголошує, що намагання влади фальсифікувати ці перегони і тиснути на виборців призведе до провалу угоди з ЄС та реалізації проекту інтеграції України з Росією. Польщі доводиться, як пише Петро Косцінський, не лише переконувати Президента Януковича дотримуватися принципів демократії, але й також закликати Європу не полишати українців напризволяще. «Це – не просте завдання», – резюмує варшавський експерт.

Російська «Независимая газета» пише, що «Захід запасається козирями до українських президентських виборів 2015 року». Видання також вважає, що подання адвокатами Юлії Тимошенко позову до суду в Лондоні проти заступника Генпрокурора України Рената Кузьміна, який не лише наперед розголошував у інтерв’ю «Бі-Бі-Сі» в березні про нібито причетність Юлії Тимошенко до вбивства бізнесмена Щербаня, але й безпідставно, як вважають у «Батьківщині», назвав тут нібито 10 вже завершених Генпрокуратурою в Києві кримінальних справ проти Тимошенко. Московське видання не виключає, що «виведення» справи Юлії Тимошенко на міжнародний рівень є своєрідною підготовкою до виборів Президента України у 2015 році.

Українська футбольна зірка, 36-річний Андрій Шевченко, котрий подався в українську політику, беручи участь у виборах до парламенту в лавах політичної партії Наталії Королевської, зробив низку нових заяв європейським виданням. Так, у інтерв’ю агентству France-Presse Шевченко заявив, що не брав гроші за участь у виборах в партії «Україна – Вперед!», а навпаки – потратив на цю справу вже понад 1 мільйон своїх власних доларів.

Тим часом журналіст, депутат від БЮТ Андрій Шевченко дав інтерв’ю австрійській Der Standard, де зазначив, що нинішня ситуація в Україні подібна до тієї, що була перед Помаранчевою революцією у 2004 році, але й заявив, що вже арешт та ув’язнення Юлії Тимошенко і Юрія Луценка дають підстави вважати вибори 28 жовтня до Верховної Ради України такими, що «не відповідають європейським стандартам». Андрій Шевченко піддав тут гострій критиці авторитарні тенденції у владі Президента Януковича і висловив сподівання, що нова парламентська більшість «здійснить процес усунення від посади Президента Януковича». Шевченко висловив сподівання, що Об’єднана опозиція набере 28 жовтня до 30 відсотків голосів, УДАР Віталія Кличка – 12 відсотків і опозиція матиме можливість усунути від влади Віктора Януковича. «Я маю надію на ситуацію, – сказав тут Андрій Шевченко, – яка не дасть Януковичу утриматися при владі до 2015 року і призведе до дострокових президентських виборів».