Перший будинок «доступного житла» у Дніпропетровську: радісні новосели, стурбовані сусіди

Віктор Янукович та олімпійські чемпіонки-веслувальниці, які отримали квартири в новому будинку коштом бюджету

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську Президент України Віктор Янукович у четвер відкрив перший новий будинок, зведений за державною програмою «Доступне житло». Ключі від квартир у 4-поверхівці у віддаленому житловому масиві поки отримало тільки 6 родин. Житло на практиці виявилося доступним далеко не кожному. Та й введення новобудови в експлуатацію викликало невдоволення мешканців мікрорайону, які стурбовані станом довкілля.

Із шести квартир, ключі від яких вручив новоселам Президент Віктор Янукович у Дніпропетровську, чотири придбані коштом бюджету – для олімпійських чемпіонок-веслувальниць, і тільки дві – за програмою «Доступне житло». Серед щасливчиків – молоде подружжя Гаврилюків. Розказують: щоб отримати пільговий кредит на 15 років (3% річних сплачуватимуть самі, 13% – держава), довідки готували понад місяць. На перший внесок – а він, за умовами програми, складає чверть усієї вартості квартири – гроші збирали, як могли.

«Ми заплатили перший внесок у 83 тисячі гривень. Батьки допомогли. Я не працюю зараз, у декреті. А чоловік працює в приватній фірмі. Будемо старатися виплачувати, ось я уже вийду на роботу, буде більшим сімейний бюджет», – сказала Радіо Свобода Тетяна Гаврилюк.

Молода родина Гаврилюків у своїй квартирі



Влада впевнена в успішності проекту

За програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів поки на Дніпропетровщині уклала договори 31 молода сім’я. Ще кілька десятків оформлюють документи. А втім, і чиновники, і Президент наголошують: програма успішна, це тільки її перші кроки.

«Приємно відзначити, що саме на Дніпропетровщині був зроблений перший такий реальний крок у цьому напрямку. Ми повинні будувати багато, дешево і якісно», – сказав на урочистостях Президент України Віктор Янукович.

Будувати житло дешево – складно, зазначають у будівельній компанії, яка зводила перший «доступний» будинок у Дніпропетровську. Керівник фірми Юрій Хідько зазначає: цю 4-риповерхівку звели, заощадивши зокрема на внутрішньому плануванні та оздобленні. Ці роботи новим власникам доведеться здійснити самотужки. Завершивши будівництво, каже гендиректор, особливих прибутків не отримали.

«Тут дуже маленька рентабельність, тому що один будинок ніколи не дасть рентабельності. Рентабельність дає хоча б чотири. Бо затрати одні: чи приїхати на один будинок, привезти техніку, чи на чотири будинки – затрати ті самі. Але на чотири – витрати діляться на чотири, і буде економічний ефект», – сказав Юрій Хідько.

Перший «доступний будинок» у Дніпропетровську



Дохід родини має бути не менше ніж 4 тисячі гривень на місяць

Те, що «доступне житло» на практиці не таке вже й доступне для всіх молодих родин, не приховують у державних банках, задіяних у проекті. Керівник дніпропетровської дирекції «Укргазбанку» Наталя Камінська розказала Радіо Свобода про вимоги до платіжної здатності претендентів на пільгову іпотеку.

«Багато хто приходить, цікавиться, надаємо інформацію. Звичайно, платіжна здатність іноді нам не підходить. На кредит на однокімнатну квартиру від 4 тисяч гривень місячний прибуток має бути», – зазначила керівник банківської філії.

Між тим, через введення в дію «доступного» будинку захвилювались мешканці приватного сектора неподалік. Громадська активістка Людмила Турбуєва каже: мікрорайон стоїть на плавунах, і будівництво може негативно вплинути на довкілля.

«Тут землі немає, тут пісок. Якщо тут порити, то наші будинки можуть посунутись. Я не знаю, скільки той будинок простоїть. Там же озеро було з природними джерелами. Засипали озеро, збудували будинок, уявіть», – розповіла Радіо Свобода мешканка житломасиву.

Поряд з першим «доступним» будинком у Дніпропетровську планують збудувати ще 15.