ООН попереджає Україну про відповідальність через Развозжаєва

Леонід Развозжаєв

Управління верховного комісара ООН у справах біженців застерігає Україну, що держава може понести відповідальність за порушення норм законодавства щодо надання притулку. Про це йдеться в повідомленні, в якому управління висловлює занепокоєння ситуацією, що склалася довкола зникнення в Києві російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва.

«Особа звернулася до УВКБ ООН з проханням про надання міжнародного захисту, і його запросили для реєстрації в офісі виконавчого партнера УВКБ ООН, громадської організації, що надає безоплатну правову допомогу в Києві. Правовий консультант організації провів реєстраційне інтерв’ю і розпочав надання юридичної консультації. Під час перерви правовий консультант зв’язався з УВКБ ООН для обговорення ситуації, а пан Развозжаєв повідомив, що іде на обід в найближчу їдальню, і залишив свої особисті речі в офісі. Коли він не повернувся на співбесіду, і юрист не зміг зв’язатися з ним по телефону, було негайно подано заяву про його зникнення до Солом’янського відділу РУ ГУ МВС України», – йдеться в повідомленні.

Управління верховного комісара ООН у справах біженців висловлює сподівання, що правоохоронні органи України проведуть ретельне розслідування цього випадку.

«Повернення до країни походження всупереч існуючим процедурам може призвести до відповідальності країни за грубе порушення національного та міжнародного законодавства», – нагадує УВКБ ООН.

Слідчий комітет Росії 19 жовтня оголосив у федеральний розшук помічника депутата Держдуми Росії Іллі Пономарьова, активіста «Лівого фронту» Леоніда Развозжаєва. Він разом з координатором «Лівого фронту» Сергієм Удальцовим і опозиціонером Костянтином Лебедєвим є фігурантом кримінальної справи за статтею «підготовка до організації масових заворушень», яку порушили після перевірки фактів, викладених у фільмі «Анатомія протесту-2». Автори фільму, що вийшов на прокремлівському тедеканалі НТВ, стверджують, що опозиція готувала силове захоплення влади на кошти з-за кордону.

У Слідчому комітеті Росії стверджують, що опозиціонер Леонід Развозжаєв зробив явку з повинною. Натомість сам він заявляє про те, що його викрали в Києві, де він подав заявку на отримання статусу біженця, та вивезли до Москви. Відеозапис, де Леонід Развозжаєв каже про викрадення, поширили його соратники.

Тим часом офіційні особи в Україні утримуються від коментарів з цього приводу.