Влада в Україні сіє страх перед виборами (європейська преса)

Прага – Європейська преса наголошує, що влада Президента Януковича посилює тиск на опозицію перед парламентськими виборами і це видно, насамперед, на місцях, де численні агітатори за Партію регіонів інтенсивно, мовляв, «обробляють» виборців. Деякі західні аналітики нагадують на сторінках європейських видань, що в оцінках України на Заході переважає так званий «російський погляд». Поляків, як інформують газети, буде найбільше серед міжнародних спостерігачів на виборах до Верховної Ради України.

Австрійська Der Standard оприлюднила уривки з розмови з Василем Царем, кандидатом у депутати від опозиції з Міжгір’я, що в Закарпатській області, який заявляє, що влада Партії регіонів чинить на місцях інтенсивний тиск на виборців з метою залякати їх і примусити голосувати за провладних кандидатів на парламентських виборах 28 жовтня. Василь Цар, успішний хірург, став об’єктом шаленого тиску на нього з боку влади у зв’язку з його опозиційністю, він балотується на цих виборах від Об’єднаної опозиції. Він розповідає газеті з Відня про методи залякування виборців владою в його районі, коли представники Партії регіонів погрожують громадянам звільненням із роботи, позбавленням пільг, якщо ті не проголосують 28 жовтня за Партію регіонів. Василь Цар наголошує, що «головний метод влади – сіяти страх».

Європейська преса, зокрема, польська Gazeta Wyborcza, а також російська «Комерсант», вважають, що головна мета візиту Президента Януковича до Москви минулого понеділка була – «передвиборна», «політична», хоча між Віктором Януковичем та главою Кремля Володимиром Путіним велися розмови й про ціну на російський газ для Києва. Але, як зауважують оглядачі, лідери двох сусідніх країн лише «поговорили» про газ… та так нічого й не вирішили. Візит став лише приводом для засвідчення російської позиції перед парламентськими виборами в Україні, вважають європейські оглядачі.

Австрійський історик і письменник Андреас Каппелер заявив у розмові з кореспондентом австрійської Der Standard Йозефом Кірхенґастом, що «Захід продовжує дивитися на Україну російськими очима». Каппелер також поділяє точки зору більшості експертів про те, що нинішні парламентські вибори навряд чи призведуть до зримих позитивних зрушень у розвитку України, бо нинішня українська «опозиція не висуває справжньої альтернативи, а єдиний дієвий лідер її, Юлія Тимошенко, сидить у в’язниці». Каппелер вважає концентрацію влади в руках Президента Януковича своєрідним варіантом російської моделі «керованої демократії». Історик з Відня також наголосив у розмові з газетою, що ЄС свого часу «втратив шанс» направити Україну в європейське русло, коли не дав після перемоги Помаранчевої революції чіткої європейської перспективи тодішній нестійкій демократичній владі в Києві. «Тепер же демократичний розвиток України під загрозою», – каже Андреас Каппелер. Цей австрійський експерт також вважає, що Європа, Захід у цілому, займають більше проросійську позицію і вважають Україну за таку, яка ще немає чіткої позиції на карті Європи.

Польська Gazeta Wyborcza інформує, що «поляків є найбільше серед офіційних міжнародних спостерігачів на парламентських виборах в Україні». Серед 3800 міжнародних спостерігачів із 35 міжнародних організації та від 28 країн світу польські спостерігачі нараховують 212 осіб, на другому місці Росія, яка відрядила 60 своїх спостерігачів.