58% членів ОВК були замінені – експерт

2349 з 4041 членів окружних виборчих комісій, тобто 58 відсотків від загальної кількості, були замінені впродовж виборчої кампанії, заявили в четвер експерти моніторингово-аналітичної групи «Цифра».

Серед них 648 людей, які на виборах 2010 року працювали за квотою у Віктора Януковича та Юлії Тимошенко. Ці ж люди трапляються за квотами інших політичних сил цього року, зокрема, серед представників «Руського блоку», «Братства», «Руської Єдності», «Єдиної родини» та Союзу анархістів України.

«Всі ці маніпуляції на рівні ОВК робляться для того, щоб сформувати більшість. На цих виборах дуже виявилась тенденція політизації адміністративного процесу. Те, що члени ОВК і ДВК делегуються партіями і кандидатами-мажоритарниками, не означає, що вони повинні відстоювати там їхні інтереси. Вони повинні виконувати там суто технічну роботу. Наразі ми такого не бачимо. Результат цього остаточно можна буде побачити 28 жовтня», – сказав аналітик МАК «Цифра» Назар Бойко.

Крім того, фахівцям «Цифри» у своїх моніторингах довелося стикатися з багаторазовими поданнями, коли одна людина є у двох і більше поданнях суб’єктів. Однак, як каже співробітник компанії Тарас Фітьо, щоб зробити подання, людина має власноруч написати заяву і пред’явити копію паспорта, тому наявність кількаразових подань свідчить про маніпулювання з документацією і недотримання норм закону, технічність деяких партій.

На сьогодні моніторингово-аналітична група «Цифра» виявила 500 таких багаторазових подань.