«Шахтар» зіпсував Абрамовичу настрій

Форвард гірників Луїс Адріано сам не забив, але двічі віддав результативні передачі

Донецький «Шахтар» продовжує штурмувати нові вершини на європейській арені. Цього тижня «жертвою» бразильсько-європейського інтернаціоналу під проводом румунського фахівця Мірчі Луческу став чинний чемпіон Європи – англійський «Челсі».

Перед протистоянням із англійцями навіть найвідданіші прихильники чемпіонів України ставилися до шансів своїх улюбленців обережно. Все ж титул чинного переможця Ліги чемпіонів свідчить про певний рівень, нижче якого команда, що належить російському мільярдеру Роману Абрамовичу, навряд чи здатна опуститися.

І все ж гірники спромоглися зіпсувати Абрамовичу настрій перед днем народження, який він святкував у середу. «Шахтар» зіграв настільки організовано і цілеспрямовано, що гості «Донбас-Арени» можуть навіть пишатися мінімальним розривом у рахунку – донеччани насправді «награли» на більшу перевагу.

Уже на третій хвилині моментальна розслабленість гостей у захисті і дещиця футбольного щастя дозволила донеччанам вийти вперед. Луїс Адріано змістився з м’ячем з флангу в центр приблизно за 15 метрів від воріт і за допомогою мінімального рикошету від захисника знайшов вільне місце для передачі на Алекса Тейшейру, який несильним, але дуже точним ударом з меж штрафного майданчика змусив капітулювати Петра Чеха – 1:0.

По перерві «Челсі» став грати агресивніше, захисники діяли набагато ближче до центру поля, і господарі спромоглися використати вільні зони та вдруге засмутити голкіпера збірної Чехії. На 52-й хвилині у завершальній стадії командного відбору м’яча Фернандіньйо в центрі «обікрав» Азара, відпасував на невтомного Луїса Адріано, і той після спурту в бік воріт Чеха відповів результативною передачею на все того ж Фернандіньйо, який рухався паралельним курсом. Як і Тейшейра на початку матчу, Фернандіньйо не став бити надто сильно, та воротар був неспроможний впоратися з більярдним ударом впритул до стійки – 2:0.

Надалі «Челсі» мав не більше можливостей забити, ніж «Шахтар» – довести рахунок до розгромного. На 88-й хвилині Оскар зміг відзначитися голом престижу, та це було останнє, що вдалося гостям у цьому поєдинку – 2:1.

«Гра вийшла такою, якою я її і чекав побачити, – сказав після фінального свистка головний тренер гірників Мірча Луческу. – Як я і говорив раніше, тепер ми можемо обігрувати такі команди, як «Челсі». Це, напевно, одна з найбільш видовищних наших ігор останнім часом. І підтвердження, що ми ростемо, а наша молодь грає все впевненіше».

В іншому матчі квартету «Норшеллан» на своєму полі спромігся на сенсацію – чемпіон Данії зіграв унічию з «Ювентусом» (1:1). На екваторі турнірної дистанції «Шахтар» одноосібно очолив групу Е, в активі гірників стало 7 очок. З чотирма балами «Челсі» залишився другим, «Ювентус» з трьома очками, як і раніше третій, перше очко зарахував до своєї скарбнички данський чемпіон.

У «Динамо» – нові втрати

Тим часом, у одвічного на українській арені опонента «Шахтаря» проблеми не тільки у прем’єр-лізі, а й у Лізі чемпіонів. Від останнього місця в групі А київське «Динамо» рятує лише наявність серед суперників одноклубників із Загреба. Хорватське «Динамо» вдома програло ПСЖ з рахунком 0:2.

Динамівці, які грали в Португалії з «Порту», теж поступилися – 2:3. Кияни не виглядали такими безпорадними, як у зустрічі першого туру в Парижі проти ПСЖ, двічі спромоглися вирівняти становище, та все ж на 78-й хвилині пропустили удар, на який відповісти вже не змогли.

Після третього туру групу А, як і раніше, очолює «Порту», який має 9 очок. ПСЖ з 6 балами другий, третіми йдуть динамівці Києва – 3 очки, тричі програли їхні хорватські одноклубники.

Ліга Європи: шість із шести!

Натомість у Лізі Європи українські клуби взяли цього тижня максимальну кількість очок – шість.

Харківський «Металіст» у Норвегії здобув вольову перемогу над «Русенборгом» – 2:1. В іншому матчі групи К німецький «Байєр» на виїзді розгромив австрійський «Рапід» – 4:0.

«Байєр» і «Металіст» набрали по 7 очок, німецький клуб має кращу різницю забитих і пропущених м’ячів. «Русенборг» з 3 очками третій, тричі програв «Рапід».

«Дніпро» на своєму полі з рахунком 3:1 переміг одного з лідерів італійського футболу «Наполі», який у Дніпропетровську грав напіврезервним складом. Унічию 1:1 завершилося інше протистояння в групі F – так зіграли голландський ПСВ та шведський АІК.

«Дніпро» одноосібно очолює квартет – 9 очок. ПСВ має 4 бали, «Наполі» – 3, АІК – 1.