Проблемні округи: «Свобода» готується позиватися

Київ – Опозиція закликає ЦВК й правоохоронні органи звернути увагу на підрахунок голосів у проблемних округах. Так, всеукраїнське об’єднання «Свобода» вказує на чотири одномандатні округи, де, як стверджують у політсилі, голоси рахують на користь провладних кандидатів. Зокрема нині точиться боротьба у 215-му київському окрузі, де поперемінно на перше місце виходить то свободівець Андрій Іллєнко, то секретар Київради Галина Герега. Експерти наголошують: щоб довести свою правоту, кандидати мають подати докази зловживань ДВК до суду, який, у свою чергу, може зобов’язати окружні виборчкоми перерахувати результати голосування.

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» вимагає від ЦВК втрутитися у ситуацію з підрахунком голосів у двох округах у Києві (215-му і 223-му), області (у 90-му окрузі) та на Хмельниччині (в окрузі 189). У партії кажуть: там відбуваються масові фальсифікації на користь кандидатів, близьких до влади.

У трьох із цих округів підрахунок голосів триває й донині: зокрема у 223-му київському за перемогу змагаються самовисуванець Віктор Пилипишин та свободівець Юрій Левченко. Тут порахували лише близько третини голосів, це нині – найпроблемніший округ, остаточний його результат поки не відомий.

Фальсифікують за рахунок технічних кандидатів?

Триває підрахунок голосів і в 189-му окрузі на Хмельниччині. Тут лідирує кандидат від Партії регіонів Віталій Олуйко. У «Свободі» запевняють, що їхнього кандидата Ігоря Сабія Олуйко перемагає нечесно: мовляв, у дільничних виборчих комісіях йому додали голосів, відданих хмельничанами за так званих технічних кандидатів.
Вони брали голоси від технічних кандидатів. Це – схема, спільна для всіх цих округів
Олег Тягнибок

«Коли вносилися дані з протоколів у комп’ютер, тоді членам ЦВК, які вносили дані, просто тупо називалися одні дані у протоколі, а писалися зовсім інші цифри. У період, коли у ЦВК з цього приводу йшли скарги, апеляції, за той період часу вони брали голоси від технічних кандидатів. Це – схема, спільна для всіх цих округів», – заявляє лідер «Свободи» Олег Тягнибок.

Він стверджує, що через зловживання «Свобода» може втратити перемогу в чотирьох одномандатних округах. «Влада намагається вкрасти кожен третій голос, відданий за ВО «Свобода», та кожен третій округ, де переміг свободівець», – наголошує Олег Тягнибок.

Переможці готові відстоювати результати

Кандидат від Партії регіонів Віталій Олуйко натомість стверджує: ні про які фальсифікації не може бути й мови. Він додає: стовідсоткового результату підрахунку голосів іще немає, однак він каже, що не має сумнівів, що переміг, і переміг чесно.

«У мене немає підстав говорити, що там є якась упередженість. Все відбувається прозоро. Якщо будуть скарги, то вони розглядатимуться у встановленому порядку ЦВК, органами прокуратури чи судовими органами. Мабуть, тут все-таки політизується цей процес», – каже Віталій Олуйко.

Докази зловживань треба негайно подавати до суду – експерт

Нині всеукраїнське об’єднання «Свобода» вимагає реакції Служби безпеки України й Генпрокуратури на події у проблемних округах.

Тим часом експерт із виборчого законодавства, представник мережі громадських організацій «Інтерньюз» Євген Радченко пояснює: оскаржити результати голосування в одномандатному окрузі можна, подавши до суду докази порушень.

«Якщо у якоїсь політичної партії чи якогось кандидата є акти про порушення і рішення суду про те, що такі факти встановлено, то окружна комісія повинна розглянути на своєму засіданні питання про визнання на тій чи іншій дільниці виборів недійсними. Якщо так стається, то результати голосування по всьому округу можуть бути скориговані», – розповідає експерт.

У «Свободі» кажуть, що підготували позов щодо кожного з заявлених випадків, і закликають ЦВК не оприлюднювати остаточних результатів голосування у цих округах доти, доки ці позови не розгляне суд.

Тим часом експерт Євген Радченко наголошує: чи не найбільше підґрунтя для зловживань під час виборів створює погана організація роботи виборчих комісій. Зокрема – й затягування підрахунку голосів у тому чи іншому окрузі.