Власенко попередив, що примусове годування Тимошенко може бути катуванням

Сергій Власенко, архівне фото

Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявив сьогодні, що ймовірне примусове годування колишнього Прем’єр-міністра, про можливість якого говорили пенітенціарії, прирівнюється до тортур.

При цьому він послався на статтю 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, неофіційно відомої як Європейська конвенція прав людини, яку Україна ратифікувала.

Насправді згадана стаття, «Заборона катування», в офіційному українському перекладі звучить так: «Нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню». Про примусове годування в Конвенції нічого не сказано.

Учора начальник управління Державної пенітенціарної служби в Харківській області Андрій Лапинський заявляв, що стосовно засудженої Юлії Тимошенко, яка нині голодує, можуть вдатися до примусового годування, яке передбачене відповідними інструкціями. Наразі ж, за його словами, з нею ведуть роз’яснювальні розмови, а лікарі спостерігають за її станом.

Тимошенко, яка перебуває на лікуванні у харківській лікарні, заявила позавчора, що відмовляється від їжі на протест проти сфальшованих, на її думку, виборів до Верховної Ради.