Греція ухвалила кризовий бюджет, але новий транш кредиту ще не отримала

В разі, якщо парламент не ухвалить нових заходів жорсткої економії, Греція стане банкрутом уже 15 листопада – прем’єр-міністр Греції Антоніс Самарас

Новий бюджет Греції і фінансову ситуацію в цій країні обговорили в понеділок у Брюсселі міністри фінансів країн Євросоюзу. Рішення про виділення нового траншу міжнародного кредиту Греції відклали, хоча в ніч на понеділок, незважаючи на масову демонстрацію протесту напередодні, грецький парламент все ж ухвалив бюджет на 2013 рік. Це дає змогу Греції отримати третій транш міжнародного фінансового кредиту в розмірі у понад 30 мільярдів євро. Із 300 парламентарів за ухвалення бюджету проголосувало лише 153.

Керівник групи 17 міністрів фінансів єврозони Жан-Клод Юнкер заявив у понеділок у Брюсселі, що рішення про виділення чергового траншу кредиту Греції відклали, бо немає ясності щодо життєздатності боргових зобов’язань цієї країни. Міністри фінансів єврозони мають вирішити, чи необхідно дати Греції ще два роки для зменшення її боргу до 120 відсотків від ВВП держави. Раніше крайній термін для цього був встановлений до 2020 року.

Новий бюджет Греції передбачає скорочення видатків на понад 7 мільярдів євро і враховує спад ВВП на понад 4 відсотки у 2013-му. Експерти кажуть, що ухвалення бюджетного законопроекту було очікуваним, бо затвердження найбільш непопулярних заходів суворої економії відбулося в парламенті ще 8 листопада.

Перед цим прем’єр-міністр Андоніс Самарас зазначив, що в разі, якщо парламент не ухвалить нових заходів суворої економії, Греція стане банкрутом уже 15 листопада.

Вже після затвердження бюджету Самарас заявив у парламенті: «Греція зробила те, що її просили зробити, і це визнали всі. Тепер прийшов час для кредиторів, щоб здійснити те, що вони обіцяли зробити і зроблять».

Афінам необхідні великі додаткові фінанси

Новий бюджет Греції на 2013 рік передбачає суттєве скорочення витрат на соціальні потреби, підвищення податків. Проти таких кроків виступає опозиція, попереджаючи, що вони призведуть до падіння рівня життя, особливо пенсіонерів і державних службовців. Але масові протести не перешкодили парламенту вдатися до своєрідної шокової терапії в економіці Греції.

Без додаткових коштів, які є значними, влада в Афінах не зможе досягнути поставлених новим бюджетом завдань. Тому прем’єр-міністр Самарас відразу ж після ухвалення бюджету пообіцяв: «Наступна сума кредиту, 31 мільярд євро, який ми збираємося отримати, прибуде негайно».

Напередодні міністр фінансів Німеччини Вольфґанґ Шойбле вже попередив, що міжнародні кредитори ще не готові до виділення чергового траншу кредиту Греції і що в понеділок навряд чи буде представлений повний звіт щодо Греції на саміті міністрів фінансів ЄС. Шойбле також запевнив, що саміт ЄС оприлюднить політичну заяву на підтримку Греції.

Експерти кажуть, що побоювання у світі за Грецію залишаються, бо є сумніви щодо стабілізації її бюджетного дефіциту. Опитування показують, що понад 85 відсотків греків проти суворих фінансових кроків влади, хоча прем’єр-міністр Самарас обіцяє, що після рішучих кроків влади в Афінах варто очікувати відновлення і зростання економіки Греції.