Барак Обама вирушив у турне країнами Азії

Президент США Барак Обама та лідер опозиції М’янми Аун Сан Су Чжи

Президент США Барак Обама вирушив у свою першу закордонну поїздку після обрання на другий термін. Американський президент відвідує Таїланд, М’янму і Камбоджу.

Своїм візитом у цей регіон США підкреслюють дедалі більший фокус міжнародної політики адміністрації Обами на азійський регіон, де Америка шукає союзників, аби закріпити свої позиції.

Першою зупинкою в подорожі Барака Обами став Таїланд, де американський лідер зустрівся з 84-річним королем Рамою IV у лікарні. Як виглядає, король почувається досить добре попри крововилив у мозок, який стався у нього на початку року. Рама, який посів королівський трон ще 62 роки тому, є монархом який найдовше обіймає владний престол. Тим часом Барак Обама, як очікується, серед іншого також візьме участь в урочистостях, присвячених святкуванню 180-ліття дружніх відносин між країнами.

Загалом нинішнє чотириденне турне Обами у Південно-Східну Азію є першою поїздкою з часу, як він був переобраний на посаді президента США. Під час цієї подорожі Барак Обама зробить історичний візит у М’янму і стане першим американським лідером, котрий відвідає країну, в якій досі існують проблеми з правами людей і тривають етнічні конфлікти. Білий дім сподівається, що візит Обами допоможе М’янмі стати на шлях демократичних реформ.

Своє турне президент США завершить візитом у Камбоджу, де триває саміт Асоціації країн Південно-Східної Азії АСЕАН.