У Рівному мітингували ображені на митників текстильники

На майдані Незалежності у Рівному в п’ятницю відбувся мітинг працівників льонокомбінату і членів громадської організації «Громадянський рух «Льонокомбінат». Вдатися до публічних акцій протесту людей змусила незгода зі встановленням митної вартості сировини для підприємства, ввезеної з-за кордону.

Через конфлікт із Рівненською митницею майже триста працівників підприємства ризикують залишитися без роботи, наголосили мітингувальники. Суть проблеми – у підвищенні на третину митної вартості сировини, яку нині льонокомбінатівці ввозять із-за кордону. Власник льонокомбінату Олег Червонюк пояснив, що за рентабельності 15 відсотків пропоноване мито є не реальною ціною за сировину. «До того ж, це навіть не митний збір, а ПДВ, який нам потім повинна повернути податкова, – пояснює Олег Червонюк. – У свою чергу, податкова не хоче приймати такі дані, бо каже, що наш ПДВ насправді менший, ніж нам дала митниця. Тобто логіки в таких діях митниці немає».

Олег Червонюк пояснює такі дії митниці тиском на підприємство. «Замість того, щоб боротися з контрабандою (що повинна робити митниця), вона бореться з вітчизняними виробниками», – сказав він, звертаючись до присутніх, до яких приєдналися активісти Української народної партії і партії УДАР.

Після мітингу учасники акції протесту в супроводі міліції прийшли під приміщення Рівненської митниці. Громада не дочекалась зустрічі з начальником Рівненської митниці Сергієм Лук’яновим і відрядила делегацію зі зверненням до його приймальні. Згодом учасники акції протесту продовжили її під Рівненською облдержадміністрацією.

Це вже другий пікет Рівненської митниці з боку працівників льонокомбінату. У серпні працівники льонокомбінату пікетували рівненську митницю через те, що там не розмитнювали необхідне для оновлення виробничих ліній італійське обладнання. Тоді проблему вдалося вирішити. Під час парламентських виборів власник льонокомбінату, хмельничанин Олег Червонюк був кандидатом-самовисуванцем у народні депутати в мажоритарному окрузі № 152 з центром у Рівному, але програв кандидатові від Об’єднаної опозиції. За півроку до виборчої кампанії був заснований громадянський рух «Льонокомбінат».