Україну атакують, забираючи олімпійські медалі – експерт

Київ – В українського атлета Юрія Білонога забрали титул олімпійського чемпіона, який він здобув на Олімпіаді в Афінах у 2004 році. Таке рішення ухвалив через 8 років Міжнародний олімпійський комітет – після повторного аналізу крові спортсмена у ній знайшли сліди допінгу. Українських експертів та керівників Національного олімпійського комітету таке рішення обурило. Втім, Міжнародний олімпійський комітет його не коментує.

Юрій Білоног здобув перемогу 8 років тому у штовханні ядра: в українця воно пролетіло 21 метр 81 сантиметр. Тож із Афін у 2004 році він привіз олімпійське золото. Тепер медалі відбирають: у Білонога та ще в трьох спортсменів із пострадянських країн.

Міжнародний олімпійський комітет на своєму офіційному сайті заявив, що проби крові учасників ігор в Афінах повторно перевірили на допінги. І в крові Юрія Білонога та трьох інших олімпійських чемпіонів знайшли сліди речовин-метаболітів (стимуляторів), які нині заборонені.

«Міжнародний олімпійський комітет вимагатиме повернення нагород та документів на них у кожному конкретному випадку. Через вісім років після кожної Олімпіади комітет ініціює повторний допінг контроль зразків крові спортсменів, оскільки змінюються і технології, і перелік заборонених речовин», – мовиться на сайті МОК.

НОК може оскаржити позбавлення українця олімпійської медалі

Тим часом у Національному олімпійському комітеті України вважають це рішення несправедливим та дискримінаційним, і розглядають можливість його оскарження, заявив у коментарі Радіо Свобода віце-президент НОК Віктор Корж.
Дискваліфікували спортсменів лише з деяких країн, я назвав би це вибірковим правосуддям
Юрій Білоног

«Я не сприймаю цього рішення. Білоног – чудовий спортсмен, він має видатні досягнення. Перед тією Олімпіадою він пройшов усі процедури допінг-контролю, в Україні та за кордоном. Тодішні списки заборонених препаратів суттєво відрізнялися. Зверніть увагу, дискваліфікували спортсменів лише з деяких країн, я назвав би це вибірковим правосуддям».

Спортивний експерт Валентин Щербачов вважає, що у позбавленні українця звання Олімпійського чемпіона зіграли роль непорядна спортивна конкуренція та занепад олімпійського руху у світі загалом.
Це конкурентна боротьба, намагання дискредитувати українську школу атлетики
Валентин Щербачов

«Спортсменів не можна позбавляти нагород після завершення змагань, – каже він. – Треба сказати, що ніхто з них не обходиться без медикаментів: під час тренування, або ж проходячи курс лікування. До того ж, списки допінгів дуже великі. Тому ідеться не так про відновлення справедливості, як про ставлення до тих чи інших країн. Дискваліфікують слабших. Якоюсь мірою – це конкурентна боротьба, намагання дискредитувати українську школу атлетики».

Валентин Щербачов вважає, що Юрій Білоног уже не є претендентом на олімпійське золото майбутніх Олімпіад, відтак він припускає, що має місце намагання завдати удару спортивному іміджеві України загалом.

Лист Радіо Свобода до Міжнародного олімпійського комітету з приводу Юрія Білонога залишився поки що без відповіді.