12 правозахисників 2012-го

Аун Сан Су Чжи, опозиційний політик, М’янма. Су Чжи очолює рух за демократичні зміни у М’янмі понад два десятиліття. З моменту арешту в 1989-му і до звільнення в 2010-му провела з перервами понад 15 років під домашнім арештом. Після реформ, розпочатих новим урядом М’янми, стала депутатом парламенту. У листопаді, під час історичного візиту президента США Барака Обами до М’янми, зустічала його у себе вдома. Невтомна боротьба за демократію принесла Аун Сан Су Чжи низку нагород, включно з Нобелівською премією миру 1991 року.

Чень Ґуанчен, громадський активіст і правозахисник, Китай. Звільнений, емігрував до США. Чень, сліпий адвокат-самоучка, прославився в Китаї і за кордоном різкою критикою державної пролітики своєї країни, спрямованої на обмеження народжуваності. Чень Ґуанчен оприлюднив інформацію про стерилізацію і аборти, до яких примушує жінок влада. Після чотирьох років в’язниці був поміщений під домашній арешт, звідки втік і звернувся за політичним притулком в американське посольство. Через місяць китайська влада погодилися на його від'їзд до США разом із дружиною і двома дочками.

Олесь Беляцький, опозиційний політик, Білорусь. У в’язниці. У листопаді 2011 року Беляцький був засуджений до 4,5 років колонії посиленого режиму з конфіскацією майна за звинуваченням в ухиленні від сплати податків. Міжнародне співтовариство вважає вирок політично вмотивованим. Беляцький був серед засновників одного з перших білоруських рухів за демократію, Білоруського народного фронту. Він очолює білоруський правозахисний центр «Весна». Лауреат премії Андрія Сахарова 2012 року.

Насрін Сотуде, правозахисний активіст, Іран. У в’язниці. Сотуде активно захищала в судах опозиціонерів-учасників антиурядових заворушень 2009 року. У минулому році її звинуватили у завданні шкоди національній безпеці і засудили до 11 років в’язниці. Насрін Сотуде – одна з лауреатів премії Сахарова 2012 року.

Ай Вейвей, художник і політичний активіст, Китай. Творчість Ай Вейвея визнано в усьому світі. Брав участь в створенні дизайну олімпійського стадіону «Пташине гніздо» в Пекіні, побудованого до Олімпійських ігор 2008 року. Однак з тих пір Ай Вейвей неодноразово викликав сильне роздратування китайської влади критикою корупції в уряді. Минулого року провів у в’язниці майже три місяці. Цієї осені суд в Пекіні підтвердив вирок, відповідно до якого компанія Beijing Fake Cultural Development, яка належить Ай Вейвею, повинна заплатити штраф розміром майже в 2,5 мільйона доларів за порушення податкового законодавства КНР.

Петер Букерт, директор з надзвичайних ситуацій правозахисної організації Human Rights Watch, США. Петер Букерт виявляє випадки порушень прав людини в «гарячих точках». Один із авторів розслідування про обставини смерті лівійського лідера Муаммара Каддафі. У доповіді наводяться підтверджені документами факти того, як ополченці з міста Місурата захопили і роззброїли ескорт Каддафі. Захоплені прихильники колишнього лівійського лідера, за даними авторів доповіді, були побиті, після чого щонайменше 66 осіб були страчені.

Денис Муквеґе, лікар, Конго. Лікується за кордоном після замаху на його життя. Муквеґе – хірург-гінеколог, номінант на Нобелівську премію миру, засновник лікарні для жертв сексуального насильства. У жовтні в його квартиру увірвалися озброєні люди, які фактично взяли в заручники дружину і дочок Муквеґе, а після його приходу додому спробували застрелити і самого лікаря. Муквеґе і його сім’ю врятував охоронець, який загинув, проте змусив нападників втекти.

Володимир Козлов, опозиційний лідер, Казахстан. У в’язниці. Володимир Козлов очолює опозиційну партію «Алга!» («Вперед!») і рух «Народний фронт». Непримиренний критик президента країни Нурсултана Назарбаєва. У жовтні, після антиурядових демонстрацій в місті Жанаозені, засуджений до 7,5 років в’язниці за звинуваченнями у розпалюванні соціальної ворожнечі і закликах до насильницького повалення конституційного ладу. Вирок викликав різке засудження світової спільноти. Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch назвала цей вирок «​​ударом по свободі самовираження і політичного плюралізму в Центральній Азії».

Малала Юсафзай, активістка кампанії за право на освіту, Пакистан. Лікується після нападу. Юсафзай, 14-річна школярка, відома своєю відважною боротьбою за право на освіту для дівчат в Пакистані. У жовтні була важко поранена бойовиками одного з угрупувань талібів після висловлювань на захист прав жінок у своєму блозі. Зараз проходить курс лікування у Великобританії.

Ідрак Аббасов, журналіст, Азербайджан. Навесні цього року був жорстоко побитий поліцейськими і охоронцями державної енергетичної компанії SOCAR. Аббасов знімав на відео протистояння співробітників компанії та жителів села на околиці Баку, де в інтересах енергетиків зносять будинки місцевих жителів без надання їм компенсацій. Побиття різко засудили міжнародні правозахисні організації та ОБСЄ. Аббасов працював на газету «Дзеркало», одне з небагатьох незалежних ЗМІ в Азербайджані. Заснував Інститут свободи й безпеки репортерів.