Українська порнозірка продовжує боротьбу за притулок у Чехії

Анастасія Гришай перед будівлею парламенту в Чехії, 6 грудня 2012 року

Прага – Колишня порноактриса Анастасія Гришай, якій чеське Міністерство внутрішніх справ тиждень тому відмовило в наданні притулку в Чехії, не склала зброї. Її адвокати і прихильники подали документи на перегляд справи, не виключається й те, що Анастасія Гришай може стати першою порнозіркою, яка за допомогою звернеться до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі. Але і в Чехії на її бік стає все більше людей.

27-літня Анастасія Гришай живе в Чехії від 2010 року. З України вона була змушена виїхати разом із двома дітьми, за її словами, через переслідування за поширення порнографії. В Чехії, де народилася вже її третя дитина, Гришай попросила притулок, однак її позов уже двічі відхилили. Більше того, цього разу суд визначив українці термін – до 18 грудня цього року покинути Чехію.

Анастасія Гришай біля будівлі парламенту в Києві, 2010 рік

На захист Анастасії Гришай виступила низка відомих правозахисних організацій і приватних осіб, зокрема, чеська Організація допомоги біженцям. Її правник Павла Розумкова в інтерв’ю Радіо Свобода заявила, що Міністерство внутрішніх справ Чехії помилилося.

«Нам здається, що дійшло до певної процедурної плутанини, є певні помилки у провадженні справи Міністерством внутрішніх справ, – каже вона. – На цій основі ми подали скаргу і тепер чекаємо рішення суду в Празі. Також ми просили розглянути справу щодо терміну перебування пані Гришай у Чехії. Ми намагаємося цей термін відкласти, щоб вона могла дізнатися, чи може залишитись у країні протягом розгляду своєї скарги, чи ні».

Міністерство внутрішніх справ Чехії свої рішення не коментує. Однак, на думку чеського адвоката, у справі Анастасії Гришай існують певні ознаки, які свідчать, що в разі повернення на батьківщину жінку можуть переслідувати, і це додає підстав просити притулок у Чехії.

Чеські симпатії на боці Анастасії

Тим часом Анастасія Гришай стає все популярнішою серед чехів. Її останню акцію, коли вона за підтримки руху Femen напівоголеною з малюком на руках виступила перед будівлею парламенту, чехи оцінили по-різному, однак зацікавилися її долею.

Відомий чеський журналіст і правозахисник Петра Прохазкова, яка вже довший час займається долею українки, зазначає: «Це є її рішення, вона відповідатиме за те, що зробила. Але мушу вам зізнатись: я знала, що вона готується виступити оголеною перед парламентом, вона радилась зі мною. Я їй сказала, щоб вона цього не робила і щоб не залучала Femen, які вже своїми діями нікого не здивують. Однак вона все ж це зробила. Я була вражена, але реакція чеських читачів, слухачів, глядачів після акції мене шокувала ще більше, ніж Настя, з яким розумінням частина чеського суспільства стала на її бік і сприйняла цей крок швидше як акт відчаю і прагнення звернути на себе увагу, ніж якусь провокацію. В цьому сенсі ця акція досягла поставленої мети».

Анастасія Гришай із тривогою думає про те, що в Україні, в разі ув’язнення, її могли б з розлучити з дітьми. Саме в цьому, на думку Петри Прохазкової, особливість цієї справи.

«Часто наводять таке заперечення, що вона не є типовим прикладом типового прохача політичного притулку. Однак у цьому випадку доходить до порушення головного права – права матері бути з дитиною. Через те, думаю, вона мала б отримати якусь форму міжнародного захисту – політичний притулок чи іншу форму захисту», – зауважує Петра Прохазкова.

Як адвокати, так і пересічні чехи, наприклад, під час голосування в інтернеті, висловлюються за надання притулку Анастасії Гришай. Наступного тижня долю українки знову буде вирішити чеський суд, який або підтвердить її депортацію, або дасть шанс залишитися в Чехії.