Президент США обдзвонив провідних законодавців через «бюджетний обрив»

Барак Обама пояснює журналістам, що таке «бюджетний обрив», архівне фото 19 грудня 2012 року

У США Білий дім повідомив у четвер, що президент Барак Обама телефонував провідним законодавцям країни з закликом поновити переговори про подолання так званого «бюджетного обриву», який загрожує вже з початку нового року.

За цим повідомленням, у середу пізно ввечері президент телефонував лідерові демократичної більшості в Сенаті Гаррі Рідові, спікерові Палати представників, республіканцеві Джону Бейнерові, лідерові республіканців у Сенаті Мітчу МакКоннеллові і лідерові демократів у Палаті представників Нансі Пелосі.

Обама в середу перервав свою відпустку на Гаваях і повернувся до Вашингтона в намаганні досягти домовленості щодо бюджету між демократичним Білим домом і республіканцями в Конгресі, які мають більшість у Палаті представників. Якщо вони не досягнуть нової домовленості до 31 грудня, то з 1 січня почне діяти ухвалена вже давно норма про різке скорочення бюджетних видатків і різке підвищення податків. Ця можливість, яку прозвали «бюджетним обривом», як побоюються, може зіштовхнути економіку США «з обриву» в нову рецесію.

У середу ж Міністерство фінансів США заявило, що готове піти на «надзвичайні заходи», щоб віднайти 200 мільярдів доларів, що дало б змогу урядові функціонувати ще два місяці, не оголошуючи дефолту за державними боргами.