Росія: 52 дітей, які мали поїхати до США, усиновлять російські сім’ї

Учасниця одиночного пікету проти «закону Діми Яковлєва» під будівлею Держдуми Росії, 19 грудня 2012 року

52 російських дітей, які мали бути всиновлені у США, залишаться в Росії. Про це сьогодні заявив Уповноважений з прав дитини в Росії Павло Астахов.

«Від моменту підписання «закону Діми Яковлєва» у нас закінчується американське усиновлення. І звісно, ті діти, яких дивилися американці, вибирали, хотіли забрати, вони не поїдуть в Америку. З цього не потрібно робити трагедії, тому що зараз конкретно по кожній дитині ми займаємося разом із регіональною владою. Оскільки зараз, від цього моменту під особисту віповідальність губернатора будуть влаштовувати в родини цих дітей», – сказав дитячий омбудсмен.

Сьогодні президент Росії Володимир Путін підписав закон, який передбачає заборону для громадян США усиновлювати російських дітей. Документ вступає в дію від 1 січня.

Документ також передбачає санкції щодо американців, які скоїли злочини проти росіян або підозрюються в причетності до порушення прав і свобод людини.

Крім того, закон забороняє американським громадянам бути членом будь-якої неурядової організації, «що бере участь у політичній діяльності в Росії».

Цей документ неофіційно називають «законом Діми Яковлєва» – за ім’ям хлопчика, усиновленого і загиблого в США в 2008 році.

Критики закону вважають, що таким чином російська влада карає сиріт, позбавляючи їх можливості отримати родину замість перебування в дитячих будинках.

Цей закон є частиною відповіді російських законодавців на нещодавно ухвалений у США «акт Магнітського». Він передбачає санкції проти тих російських чиновників, які вважаються порушниками прав людини.

За даними ООН, у Росії без піклування батьків залишилися близько 740 тисяч дітей. За останні 20 років американці всиновили майже 60 тисяч російських дітей.