Венесуела: кінець ери Уго Чавеса?

Уго Чавес, президент Венесуели, відомий соціалістичний лідер, перебуває, як повідомляють, на межі смерті після декількох операцій, зроблених у кубинській лікарні. Інформації про фактичний стан Чавеса не подають, але його близький приятель і союзник, болівійський президент Іво Моралес заявив, що стан здоров’я венесуельського лідера «вельми поганий» і що його життя можуть врятувати молитви.

Президент Болівії Іво Моралес змалював ситуацію досить промовисто, але уряд Венесуели й далі тримає у таємниці факти щодо хвороби Уго Чавеса. Можливо, це робиться за давньою традицією соціалістичних режимів, включно з радянським.

У демократичних країнах інформацію не приховують. Останній приклад – хвороба державного секретаря США Гілларі Клінтон.

Про її тромбоз і процес лікування відомо все до подробиць. У четвер, наприклад, газета The New York Times подала навіть схему тромбу у головному мозку пані Клінтон. Це нормально.

Стан здоров’я вождя як державна таємниця

За соціалістичних чи комуністичних режимів, коли вмирає вождь, якому належалося б жити вічно, інформацію подають скупо, мовляв, помер «після тривалої й тяжкої хвороби». Йди, здогадуйся – від якої саме хвороби він помер.

Між тим, відомо, що Чавес переніс чотири операції у гаванській клініці. Перша була влітку 2011 року. Оперували на Кубі, бо Чавес – близький приятель Фіделя Кастро.

Були повідомлення, що в Чавеса кубинські лікарі видалили ракову пухлину, але де і як – невідомо.

«Уряд не повинен приховувати інформацію, яку мусить оприлюднити, – вимагає Рамон Авеледо, лідер венесуельської опозиції, керівник коаліції «Демократичне єднання». – Віце-президент сам сказав, що зобов’язується казати правду, якою б вона не була. Отож, він повинен подати правду про стан здоров’я президента, бо від цього залежить безпека й певність, що їх країна потребує».

Принагідно варто нагадати, що Чавес був генералом у венесуельській армії. 1999 року він захопив владу наслідком військового перевороту. Режим встановив на кшталт кубинського.

Чавес проголосив соціалістичний курс, націоналізував нафтову промисловість, але населення животіє у злиднях попри нафтове багатство країни.

Правління Чавеса, яке явно добігає кінця, жодним чином не поліпшило життя народу, після нього людям залишаються самі лише прогресивні гасла.