Арабська телемережа «Аль-Джазіра» пробивається на ринок США

Лондон – Арабська телевізійна мережа «Аль-Джазіра» придбала кабельну телекомпанію Current TV у Сполучених Штатах, намагаючись утвердитися на американському ринку телебачення.

Штаб-квартира англійського мовлення катарської мережі з глобальними амбіціями розташована у Лондоні.

Придбавши американську кабельну телемережу Current TV, «Аль-Джазіра» буквально купила собі канал для досягнення більшої аудиторії у США.

Фахівці кажуть, що жодних гарантій успіху на американському ринку «Аль-Джазіра» ще не має, і над мережею ще довго висітиме тягар асоціації з іменем Осами Бін-Ладена.

Але те, чого «Аль-Джазіра» досягла досі, засвідчує, що професіоналізм у поєднанні з фінансовими ресурсами відкриває неабиякі можливості.

Арабське коріння

Супутниковий новинний телеканал «Аль-Джазіра» почав мовлення 1996 року і одразу ж завоював аудиторію в арабському світі своєю професійністю, а також журналістською свободою, якої бракувало іншим каналам у більшості арабських країн.

Але у західному світі широкі кола дізналися про «Аль-Джазіру» переважно в дуже негативному світлі, коли телеканал вирішив транслювати в ефірі записи звернень лідера «Аль-Каїди» Осами Бін-Ладена.

У часи після нападів у США 11 вересня 2001 року такі кроки не лише обурили багатьох політиків, але й викликали неоднозначну реакцію в журналістському середовищі.

Тим часом чимало журналістів, а також правозахисники завжди віддавали належне «Аль-Джазірі» за її сміливе висвітлення подій в арабських країнах.

2006 року «Аль-Джазіра» підтвердила глобальні амбіції, запустивши мовлення англійською.

Англомовні новини

Відкривши штаб-квартиру в Лондоні, телемережа «Аль-Джазіра» змогла привабити на роботу у себе досить відомих англомовних журналістів і розбудувала одну з найкращих мереж кореспондентських пунктів у різних країнах світу.

Звичайно, що значною мірою цьому сприяла підтримка уряду Катару – маленької, але дуже багатої на нафту країни у Перській затоці.

Катарській медіа-корпорації вистачило не лише грошей, але й професійності і амбітності у розбудові телемережі, що згодом були змушені визнати навіть американські урядовці, такі, як держсекретар Гілларі Клінтон.

«Глядацькі аудиторії «Аль-Джазіри» зростають у Сполучених Штатах, бо це справжні новини… ви відчуваєте, що отримуєте справжні новини цілодобово, замість мільйонів рекламних роликів і порожніх теледискусій», – заявила Клінтон у травні 2011 року, порівнюючи вплив «Аль-Джазіри» та, наприклад, CNN серед мусульманського населення у різних країнах.