Хворим на гіпертонію можна купувати ліки зі знижкою, але купують мало

Львів – Обмаль хворих на гіпертонію знають про можливість купувати ліки зі знижкою. За державною програмою хворі придбали лише 480 упаковок ліків наприкінці минулого року, хоча лікарі виписали аж 16 тисяч рецептів. І це при тому, що від високого тиску страждає кожен третій галичанин.

Хворому на гіпертонію для того, щоб придбати ліки зі знижкою, потрібен лише рецепт від терапевта. Скористатися цим рецептом можна протягом місяця, а купувати ліки можна у будь-якій аптеці. Таким є механізм програми часткового відшкодування вартості медикаментів для цієї категорії хворих.

Одна з головних причин того, що так мало жителів Львівщини скористалися цією програмою, полягає у непоінформованості населення. Так думають і фармацевти, і лікарі.

До львівської аптеки № 1 у грудні звернулися з відповідними рецептами лише чотири людини, а от лише за 9 днів січня – вже майже сто.

– Це суттєво. Лікар сказала, йдіть і питайте, мають бути ці таблетки. Вона сказала, що можна підійти, виписала рецепт. Взагалі по одній таблеточці. Весь час треба щодня пити.

Інша жінка, що страждає від високого тиску, не знала про програму і купила небілет за 88 гривень, хоча могла зекономити 25 гривень.

– Підійду до лікаря, обов’язково випишу рецепт.

– Я знаю, що треба підійти до свого дільничного лікаря і можна по рецепту дешевше купити ліки.

– Ні, я ще не виписувала. Я п’ю, коли тиск, капуцин, щось заспокійливе. Просто стискаю голову і лягаю. Щодня ліки від тиску не вживаю, бо не любитель таблеток.


У грудні аптеки отримали відшкодування за ліки швидко

Для того, щоб лікар виписав рецепт, людина має пройти обстеження у поліклініці, щоб стати на реєстраційний облік. Рецепт дійсний місяць. Знижка на ліки від 20 до 60%, у переліку понад 200 найменувань вітчизняних та імпортних лікарських засобів. Наприклад, «корінфар» з групи нефедипін коштує 182 гривні, а за рецептом – на 103 гривні дешевше.

Завідувач комунальної аптеки № 1 у Львові Неля Бик вважає, що державна програма для придбання дешевших ліків гіпертонікам дуже важлива, бо ліки стали більш доступні для гіпертоніків.

Люди частіше зараз приходять з рецептами, і нас це дуже тішить
Неля Бик
«Люди частіше зараз приходять з рецептами, і нас це дуже тішить. Лікарі почали виписувати рецепти. На перше січня у нас в аптеці було 153 назви, а в препаратів закінчується реєстрація, і їх потрібно перереєстровувати. На сьогодні немає п’ять препаратів, які на перереєстрації. А хворі звикли вже до ліків. Наприклад, лікар виписує тільки назву еналаприл, а ми пропонуємо хворому, що в нас є від найменшої ціни, і людина собі вибирає з цієї групи», – каже завідувач аптеки.

Аптеки у грудні отримали відшкодування від держави за ліки, що у переліку соціальної програми, протягом трьох днів, допускається термін до 20 днів. Втім, більшість приватних аптек не відгукнулась на пропозицію відпускати дешевші ліки гіпертонікам за рецептами, побоюючись, що не отримає відшкодування.

На сьогодні в області дешевші ліки можна придбати у 234 аптеках. Якщо людина мешкає у Львові, то в будь-якій аптеці міста, що підтримала проект, можна купити ліки за рецептом.

Головна проблема – і у пацієнтах, і у лікарях

Головний спеціаліст департаменту охорону здоров’я Львівської ОДА Лілія Юхимів каже, що соціальна програма для гіпертоніків наразі працює ще недостатньо. Головна проблема, за її словами, у пацієнтах і лікарях, останні мають більше розтлумачувати людям про проект.

А пацієнти не хочуть звертатись до лікарів, пройти обстеження, щоб потрапити у списки
Лілія Юхимів
«А пацієнти не хочуть звертатись до лікарів, пройти обстеження, щоб потрапити у списки. А це основне, що люди не піклуються про своє здоров’я. Головна мета проекту – щоб якомога більше людей могли скористатись державною програмою», – каже вона.

Наразі 600 тисяч жителів Галичини вже стоять на обліку через високий тиск. І дотримувати тиск у нормі коштує недешево. Тому заступник головного лікаря комунальної четвертої міської лікарні Львова Ярослав Чуловський переконаний, що українські ЗМІ мали б більше інформувати людей і про правильне лікування, і про спеціальні програми, але найголовніше – про необхідність здорового способу життя.