У Черкасах стартує фестиваль «Черкаські джазові дні»

У Черкасах розпочався ювілейний 25-й міжнародний музичний фестиваль «Черкаські джазові дні», який триватиме упродовж трьох днів.

На думку організатора музичного заходу Сергія Крашеніннікова, за 25 років існування джазовий фестиваль став брендом міста. Як наголошує організатор, «Черкаські джазові дні» – це не просто чергова музична подія, це насамперед серйозний міжнародний фестиваль.

«На щастя, ми вже відійшли від того моменту, коли ми, як у Радянському Союзі, «воювали» за географію: приїзди німців, американців, які ставали подією. Ми зараз уже не «воюємо» за географію, ми «воюємо» за різнопланову музику. І ми хочемо запрошувати джазових виконавців до участі у фестивалі не стільки за географічним принципом, скільки за естетичним. І це свідчить про те, що фестиваль дозрів до рівня серйозного заходу», – каже Сергій Крашенінніков.

Серед учасників фестивалю – московський музичний колектив «PoZ.oR.» (POZitive ORchestra). Як розповів Радіо Свобода музикант колективу Кирило Кухаренко, проект «PoZ.oR.» – це «поєднання класичного звучання струнного квартету, схожих на латину гітарних ритмів та хуліганського вокалу із різножанровим репертуаром – від рокових та джазових композицій до переробленого «російського шансону»».

«Не знаю, можливо, ми будемо контрастною лінією у фестивалі. Втім, мабуть, нас можна якимось чином зарахувати до джазу. Але вигляд, форми і суть того, що відбувається на сцені, більше схожі на комедійний жанр – ми багато спілкуємося з глядачами, жартуємо. Сподіваюся, що людям сподобається», – каже Кухаренко.

У перший день фестивалю, 11 січня, перед глядачами виступлять музиканти з Києва, Черкас, Сум, Дніпропетровська, Львова та Москви.

Упродовж наступних двох днів також виступатимуть джазові виконавці з Миколаєва, Херсона, Сімферополя, Севастополя та з польського міста Тарнув.

Переглянути виступи з «Черкаських джазових днів» можна буде й онлайн на сайтах jazzinkiev.com та uajazz.com.