Російське ядерне паливо не диверсифікує ринок України – експерти

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних стратегій. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.

Київ – Чи посилить будівництво «Заводу із виробництва ядерного палива» енергетичну незалежність України? Чиновники переконують, що так. Між тим, на думку експертів, зважаючи на те, що практично всі реактори в Україні працюють на ядерному паливі російської компанії ТВЕЛ і таке ж паливо буде виробляти новий завод, про диверсифікацію ядерного ринку говорити не доводиться. До того ж, дехто із фахівців припускає, що це може повністю витиснути з українського ринку американську компанію Westinghouse.

Перша черга будівництва «Заводу з виробництва ядерного палива» у селищі Смоліне Кіровоградської області має бути здана до 2014 року. Із 2015-го завод має виробляти 400 тонн урану на рік. А уже у 2017 році, після завершення третьої черги будівництва, завод має запрацювати на повну потужність. Він вироблятиме ядерне паливо за технологіями російської компанії ТВЕЛ для реакторів типу ВВЕР-1000.

П’ятдесят відсотків плюс одна акція заводу належить українському державному концернові «Ядерне паливо», решта – російській компанії ТВЕЛ. Його будівництво розпочалося у жовтні 2012-го. І, як заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров, цей завод має забезпечити українську енергетичну незалежність.

«У масштабах України це, напевно, найбільший за всі роки незалежності проект щодо забезпечення енергетичної незалежності нашої країни. Дуже важливо, що цей проект енергетично прорахований з точки зору безпеки людей, всі екологічно необхідні вимоги забезпечені», – заявив Азаров.

Український постачальник російських технологій

Зважаючи на те, що ядерне паливо вироблятимуть виключно за російськими технологіями, говорити про диверсифікацію ринку не можна, вважає експерт із енергетичних питань Центру імені Разумкова Ольга Кошарна.
У договорі написано, що технологія належить Росії. Ми заплатимо за використання, але не маємо права ні покращувати, ні удосконалювати
Ольга Кошарна

«У договорі написано, що технологія належить Росії. Ми заплатимо за використання, але ми не маємо права ні покращувати, ні удосконалювати. Тому, звичайно, це не диверсифікація у чистому вигляді. У чистому вигляді – це коли інший постачальник. Так, ми типу самі будемо постачальниками, але ж технології то російські», – наголосила Ольга Кошарна в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Завод із виробництва ядерного палива» за потреби може бути перепрофільований на інші стандарти, зазначає Радіо Свобода виконавчий директор з ядерної та радіаційної безпеки «Енергоатом» Наталія Шумкова. Щоправда, що для цього необхідна згода третіх сторін.

«Будь-яке виробництво може бути розширене на виробництво палива різних постачальників, – зазначає Шумкова. – Але це вимагатиме додаткових відносин із потенційними власниками технологій. Тобто, окрім нашого бажання, потрібна буде згода третьої сторони, це може бути Westinghouse, Areva, чи ще хтось, про передачу в Україну такої технології. Поки що у нас така згода є лише від Росії».

Westinghouse піде з ринку?

Окрім компанії ТВЕЛ у конкурсі на будівництво «Заводу із виробництва ядерного палива» брала участь і компанія з американським капіталом Westinghouse. Проте, Ольга Кошарна наголошує, що у неї не було шансів на перемогу.
Коли конкурс на будівництво заводу оголошували, було зрозуміло хто виграє
Ольга Кошарна

«Коли конкурс на будівництво заводу оголошували, то Westinghouse ще не отримала ліцензію на промислову експлуатацію свого палива, тому там було зрозуміло хто виграє», – пояснює Ольга Кошарна.

П’ять років тому «Енергоатом» і Westinghouse уклали контракт на забезпечення паливом від трьох до шести реакторів у 2011–2015 роках. Однак наразі із 15 реакторів, які працюють в Україні лише третій реактор Південноукраїнської АЕС завантажений паливом Westinghouse, і то наполовину.

Відтак, попри заяви українських чиновників про продовження співпраці з Westinghouse, експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський припускає, що скоро ця компаніє піде з ринку.

«Компанія піде з ринку, оскільки в Україні їй немає куди розвиватися, – переконаний Соколовський. – Коли будь-яка компанія чує силу монополіста, вона іде, оскільки умови конкурентності не забезпечені».

На початку червня 2012 року на другому і третьому енергоблоках Південноукраїнської АЕС виявили деформацію трьох тепловиділяючих збірок компанії Westinghouse. Для розслідування причин інциденту створено експертну комісію, про результати роботи якої інформації поки немає.

Між тим, як заявляла Наталія Шумкова під час Міжнародного форуму «ПЕК України: сьогодення та майбутнє», упродовж 2011 року була відбракована 21 збірка компанії ТВЕЛ.


Наступного понеділка слухайте про дрова та відходи деревини, як альтернативне відновлювальне джерело енергії в Україні.

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних стратегій. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.