На Прикарпатті провели розколяду

Традиційно на Івано-Франківщині цикл новорічно-різдвяних свят завершується розколядою – проводами Різдвяних свят.

20 фольклорних колективів і гуртів – переможців районних та міських різдвяних конкурсів зібралися на обласну розколяду в обласній філармонії. Вже 21 раз таке свято проводить головне управління освіти і науки. У Тлумачі відбувся IV фестиваль «Покутська розколяда», де фольклорні колективи представили колядки, щедрівки, вертепні дійства, обряд Меланки. Вперше провели конкурс різдвяних зірок і дідухів. За словами начальника районного управління культури Галини Петрунько, кожне село має свою Вифлеємську зірку, вони відрізняються і за розмірами, і за формою, їх прикрашають по-різному: колосками, зіллям або гірляндами.

На Коломийщині для свята розколяди «Різдвяні народні гуляння в Спасі» створили Йорданське льодове містечко на ріці Пістинька. Тут колективи з різних сіл показали різдвяні звичаї та обряди.

А в Івано-Франківську гала-концертом завершився різдвяний фестиваль «Коляда на Майзлях». Вчетверте він упродовж двох тижнів проходив у церкві Царя Христа монастиря отців Василіян Української греко-католицької церкви.

У фестивалі взяли участь майже півсотні церковних хорів, фольклорних, родинних ансамблів, дитячих колективів, вокалістів з різних районів Прикарпаття та з Дніпропетровська, Львівщини, Рівного, Тернопільщини.