Свято на Капітолійському пагорбі з нагоди інавгурації Обами

Прага – Вашингтон – У Сполучених Штатах Барак Обама склав публічну присягу на другий чотирирічний президентський термін – це була велелюдна урочиста церемонія в центрі Вашингтона, біля будівлі Капітолію. «Я урочисто обіцяю сумлінно виконувати обов’язки Президента Сполучених Штатів і мірою своїх сил обстоювати, захищати й підтримувати Конституцію Сполучених Штатів», – заявив Обама, який офіційно вступив на посаду президента вдруге. За оцінками, за церемонією спостерігали близько 800 тисяч людей, які зібралися в центрі міста за посилених заходів безпеки. За цією церемонією стежила з Капітолійського пагорбу, з самого центру подій, наша колега з «Голосу Америки» Мирослава Гонгадзе. У прямому ефірі Радіо Свобода вона розповіла:

Your browser doesn’t support HTML5

Свято на Капітолійському пагорбі з нагоди інавгурації Обами

– Ми тут сьогодні цілий ранок фактично підтанцьовуємо, дуже-дуже святковий настрій панує на Капітолійському пагорбі, всюди лунає музика, зараз у цей час триває традиційний святковий парад. Але якщо говорити про виступ президента Обами, то він, звичайно, був як завжди, і як минулого разу, насичений натяками та історичними паралелями і надзвичайно-надзвичайно натхненний! Як перший чорношкірий президент, він ще раз нагадав американському народові, що усі люди народжені рівними, що Господь наділив їх правами і що кожен має право, як це записано в Конституції, на життя, свободу і прагнення до щастя. Президент Обама також наголосив на тому, що було і буде фокусом його політики – він заявив, що «разом ми велика нація, і велика нація повинна турбуватись про бідних, хворих та захищати тих, котрі не можуть захистити самих себе».

– Мирославо, чим сьогоднішня церемонія відрізнялась від тієї, що була 4 роки тому – чи такий самий великий інтерес був до неї, і яка родзинка Вам запам’яталась найбільше?

Мирослава Гонгадзе

– Ну, Ви знаєте, інтерес був трошки менший, звичайно, тому що минула церемонія – це був такий історичний прорив в історії світу, в історії Америки, це все ж таки перший чорношкірий, який став президентом США, тому тут, на Капітолійському пагорбі і в центрі Вашингтона, був надзвичайний ажіотаж! Тут було тоді декілька мільйонів людей і охорона, і організатори не очікували такого величезного напливу. Цього ж разу приблизно 800 тисяч американців та гостей столиці, як Ви вже сказали на початку, прийшли подивитись і послухати президента. Але не лише президента. Були цікаві речі, оригінальні речі під час інавгураційної церемонії, наприклад, вперше в історії традиційну поезію читав наймолодший письменник і представник сексуальної меншини, іспаномовний Річард Бланко. Його поезія також була сповнена заклику до об’єднання, нагадування, що усі ми рівні, і кожен, прагнучи щастя, може зробити і себе й інших щасливими, і що всі ми маємо одну спільну надію на щастя. Також гімн Сполучених Штатів цього року заспівала відома поп-зірка Бійонсе – і це вийшло таке собі поєднання політики, музики і поп-культури.

– Ще одне запитання наостанок: що говорять місцеві оглядачі у Вашингтоні, чи зміниться вектор політики Білого дому щодо України?
Джон Керрі дуже добре ознайомлений з політикою щодо України, очікується, що він буде займати твердішу позицію щодо влади

– Важко сказати, що, в принципі, була-якась політика за останні 4 роки щодо України… Існує якийсь певний статус-кво, і усі очікують якогось прориву, але, на жаль, дуже багато залежить від політики самого Києва і не настільки від Вашингтона. Президент Обама зараз (і всі свої 4 роки попередні) намагається налагодити кращі відносини з Росією. І в цій ситуації Україна якось відходить на другий план. Але є одне сподівання на нового державного секретаря США Джона Керрі – сьогодні, до речі, Обама офіційно підписав його номінацію. Йому доведеться ще пройти через сенатський комітет, очікується, що Сенат підтримає цю номінацію. Джон Керрі дуже добре ознайомлений з політикою як щодо України, так і в регіоні, і очікується, що він буде займати твердішу позицію щодо влади в Україні.

Your browser doesn’t support HTML5

Барак Обама склав публічну присягу