Чому Україна відкрита для українофобів? (Огляд преси)

Українське суспільство все ще відкрите для проросійської агітації та пропаганди. Саме це, як стверджує газета «День», засвідчив днями візит неоднозначного російського політика Володимира Жириновського. «За рівнем зустрічей і висвітлення у ЗМІ візит Жириновського в Київ тягне майже на державний. Хіба що Президент з ним не провів зустріч тет-а-тет... А так і спікер зустрівся, і центральні канали не пошкодували часу на головного «ньюсмейкера» дня», – вважає депутат Ірина Геращенко. Вона переконана, що прийом такого рівня для українця-русофоба у російській столиці був би неможливим, так само, як і висвітлення цієї події у центральних кремлівських ЗМІ. Однак, як зауважує далі видання, будь-які законодавчі обмеження, цензура на телебаченні, нічого не змінять, якщо у самих людей не виробиться імунітет до таких речей. Коли суспільство буде на такому рівні, щоб самостійно і свідомо відкидати весь непотріб з інформаційного, політичного простору, тоді будуть можливі якісні зміни. Про це йдеться в статті «Самоповага проти гостинності».

Фонд гарантування вкладів хоче збільшити обов'язковий внесок для тих банків, які проводять ризиковану політику із залучення коштів від населення. Як пояснюють «Ізвєстія в Україні», логіка проста: чим більший відсоток фінустанова обіцяє клієнтам, тим більше грошей має віддати Фонду. Адже найчастіше стають банкрутами саме ті банки, які пропонують позахмарні відсотки. Експерти видання вважають, що нові ініціативи підвищить надійність банківських вкладів, але як наслідок – зростуть і ставки з кредитів.

Українці фактично нічого не знають про ГМО, але бояться їх вживати. Як інформує газета «Україна молода», 70 відсотків українців переконані, що більшість їжі, яку продають в Україні, таки містить генномодифіковані організми. Водночас на відповідне маркування звертають увагу менше половини громадян. А третина українців – узагалі ніколи не шукає на упаковці продуктів інформацію про ГМО. Такі суперечливі результати дало нове соціологічне опитування.

Приплив іноземної валюти в Україну минулого року завдяки приватним запозиченнями та інвестиціям не зміг перекрити дефіцит валюти на внутрішньому ринку, що виник, зокрема, через постійно зростаючий імпорт. За оцінками експертів газети «Комерсант Україна», двома ключовими ризиками для валютного ринку цього року стануть можлива відмова МВФ від кредитування України на суму 15 мільярдів американських доларів і гіпотетична виплата російському «Газпрому» штрафних санкцій у розмірі 7 мільярдів доларів.