Всім стояти: уряд хоче карати водіїв за неповагу до спецтранспорту

Київ – Більшими штрафами та позбавленням прав уряд хоче карати водіїв, які не пропускають спецтранспорт із мигалками та звуковим супроводом. Про це йдеться у новому законопроекті. Деякі парламентарі ініціативу вітають, наголошуючи, що вона дозволить чиновникам вчасно добиратися на зустрічі, а швидким – до хворих. Натомість автоексперти наголошують, що переваги від нововведення отримають лише VIP-кортежі.

«Водій автомобіля «Тойота» 9672, беремо вправо!» – саме так кортеж колишнього голови парламенту, а нині депутата Володимира Литвина свого часу відвойовував дорогу у звичайних водіїв. А коли вся країна побачила, як при цьому били машини жезлами та вивертали дзеркала зовнішнього спостереження, Литвин навіть вибачався.

«Я приношу вибачення за тих людей, з якими я працюю, з приводу тих інцидентів, які мали місце і про які я абсолютно не знав. З цього треба зробити відповідні висновки», – сказав тоді він.

VIP-и порушують ПДР, але безкарні?

Користуватися спецсупроводом спікерові парламенту, як і Президенту та Прем’єр-міністрові, дозволяє закон. Однак якщо для високопосадовців таке пересування – економія часу, для пересічних автомобілістів це зазвичай чергова «можливість» постояти у заторі.

Окрім того саме через тривале очікування кількахвилинного проїзду кортежів лікарі інколи не встигають на виклики і помирають люди. А подекуди спецсупроводи виїжджають на трасах на зустрічні смуги.

Наявність таких проблем працівники ДАІ визнають, однак VIP-порушників наразі не карають.

«Мова не до співробітників міліції, що вони погано працюють, а мова в тому, що потрібно змінити законодавчу базу. Ми будемо працювати в той законний спосіб, який пропише Верховна Рада», – заявив у інтерв’ю одному з українських каналів заступник начальника управління ДАІ Володимир Резніков.

Наразі ж незрозуміло, чи будуть карати супровід високопосадовців за порушення правил дорожнього руху (ПДР). В законопроекті про це не йдеться.

Швидкі не пропускає 80 відсотків «свиней» за кермом – Мочанов

Тим часом народний депутат, член комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник зауважує, що водії до спецтранспорту не завжди коректні.

«Зухвало не пропускають транспорт із законними спецсигналами, і в цьому є певна небезпека для суспільства. Наприклад, запізнення прем’єра на зустріч із послами або якогось іншого високопосадовця на підприємство, де не прийнято запізнюватись, має певні політичні наслідки», – каже «регіонал».

Між тим автогонщик Олексій Мочанов наголошує, що від некультурних водіїв потерпає все суспільство. Пригадує, як через таких автомобілістів він ледь не втратив друга.
Треба, щоб кожний зрозумів, що в цій швидкій може опинитися він або члени його родини
Олексій Мочанов

«Близько 80 відсотків «свиней», які сидять за кермом, взагалі не бачать у дзеркало зовнішнього спостереження швидкої. Деякі з них навмисно не пропускають, бо думають, що все одно їдуть швидше на своєму джипі. Треба, щоб кожний з них зрозумів, що в цій швидкій може опинитися він або члени його родини і його просто не стигнуть довезти до операційної, бо попереду такі ж «свині», до яких зараз належить він», – каже автоексперт.

Водночас Олексій Мочанов переконаний, що нинішній законопроект додасть додаткових привілеїв лише чиновникам, у той час, коли, наприклад, швидкі, як і раніше, змушені будуть стояти у заторах, каже він.