Захисник Тимошенко за допит свідка в справі Щербаня, але без порушень

Сергій Власенко

Влада вкотре порушила права екс-прем’єра Юлії Тимошенко, намагаючись залучити її до участі у слідчих діях щодо допиту «штатного свідка СБУ». Про це сьогодні після судового засідання заявив керівник групи захисту екс-прем’єра Сергій Власенко, повідомляє прес-служба «Батьківщини».

«Судовий розгляд у справі Щербаня починається абсолютно так само, як слухалася газова справа. Мало того, що вони сфальшували справу, мало того, що вони використовують усі пропагандистські методи – їх не цікавить ні думка захисту, їх не цікавить нічого», – заявив Власенко.

За його словами, рішення про перенесення засідання на завтра, «розуміючи, що Тимошенко перебуває у Харкові і хтось із захисту зустрінеться з нею не раніше 12 години, є єзуїтським». «Це абсурд. Це нехтування так званим новим КПК, який вони склепали, щоб засудити Юлію Тимошенко довічно», – наголосив захисник.

«Ви бачили, що суд нічого не цікавить. Суддя отримала вказівку якнайшвидше провести допит, інформацію пресі про це засідання «злили» вчора, щоб ви тут були присутні. Ми знаємо, що ця людина, яка буде допитана, це штатний свідок СБУ, якого вони використовують у свідченнях у багатьох резонансних справах, неодноразово залучена людина, яка буде говорити все, що скажуть», – сказав Власенко.

За його словами, захист Тимошенко не боїться цього допиту. «Ми вимагаємо цього допиту, але ми вимагаємо його провести з дотриманням основних засадничих норм КПК», – наголосив захисник. Як заявив Власенко, дуже символічно, що у той час, «коли буде відбуватися це неподобство завтра, у парламенті буде виступати єврокомісар Штефан Фюле».

Сьогодні колишній прем’єр Юлія Тимошенко мала взяти участь у допиті свідка у справі про вбивство в 1996 році депутата Євгена Щербаня. Проте слідчий суддя Печерського райсуду Києва Оксана Царевич перенесла проведення слідчих дій у режимі відеоконференції на прохання Тимошенко на 7 лютого, 14:00. За словами судді, Тимошенко пояснила, що не готова до проведення слідчої дії, оскільки її пізно про це поінформували, і вона не встигла поспілкуватися із захисником.