МЗС: затриманим у Казахстані українцям висунули звинувачення

Затриманим співробітникам «Укрспецекспорту» в Казахстані висунули обвинувачення, заявляють у Міністерстві закордонних справ України.

«За додатковою інформацією посольства України в Казахстані, 2 лютого цього року громадянам України, співробітникам держпідприємства «Укрспецекспорт», яких затримали 26 січня поточного року в Астані казахстанські компетентні органи, було висунуте обвинувачення, відповідно до ч. 5 ст. 112 Кримінального кодексу Казахстану – давання хабара в особливо великому розмірі», – повідомив в. о. директора департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

Він нагадав, що казахстанський суд заарештував українців терміном до двох місяців, їх забезпечили всім необхідним для життя.

Минулого місяця видання «Дзеркало тижня. Україна» на своєму сайті DT.UA з посиланням на власне джерело поінформувало, що у Казахстані за підозрою у дачі хабара затримали двох високопосадовців державної компанії «Укрспецекспорт». За повідомленням, затримання українців провели в міжнародному аеропорту в той момент, коли вони збиралися вилетіти додому. До цього представники «Укрспецекспорту» нібито провели зустріч з посадовцем, який представляв казахстанську владу, і передали йому «подяку» за сприяння в реалізації контрактів. За інформацією з різних джерел, сума хабара становила 200 тисяч доларів.

Одночасно з цим у Казахстані стало відомо про затримання керівника Головного управління озброєнь Міністерства оборони Казахстану Алмаза Асенова за підозрою в отриманні 200 тисяч доларів хабара. Чи пов’язані між собою ці дві події, не повідомляють.