Азаров: заяви про можливе зникнення ліків – саботаж

Громадські активісти протестують проти нового механізму ліцензування ліків, Київ, 12 лютого 2013 року

Прем’єр Микола Азаров називає спекуляціями заяви про те, що через новий закон, який вимагає ліцензування імпортних ліків, в Україні буде дефіцит медикаментів.

«Спекуляції щодо можливого дефіциту, припинення постачання ліків треба розцінювати як саботаж і безпідставні спекуляції, які до того ж аморальні щодо стурбованих пацієнтів і нашого суспільства», – сказав Азаров сьогодні на засіданні уряду.

За його словами, «наведення порядку на фармацевтичному ринку» проводиться в інтересах пацієнтів. «Тому і було прийнято закон про ліцензування імпортних ліків, який запроваджує загальноприйняту європейську практику відповідальності за якість ліків. Спробуйте без ліцензії завезти ліки на ринок навіть в межах Європейського Союзу! Ніхто не дозволить!» – заявив прем’єр.

«Особливо нас турбує, що під час лікування важких захворювань використовуються переважно дорогі імпортні ліки. Це знижує доступність лікування», – сказав Азаров.

Голова уряду також запевнив, що вітчизняні ліки мають належну якість, відколи минулого року були запроваджені європейські стандарти виробництва ліків – GMP.

Водночас прем’єр наголосив, що український ринок на 80% заповнений імпортними ліками. «Треба зауважити, що на українському ринку зареєстровані приблизно14 тисяч найменувань препаратів. Наприклад, у сусідній Угорщині приблизно в два рази менше. І ця кількість забезпечує абсолютно всі сфери лікування. Тобто, надмірна кількість зареєстрованих препаратів – аж ніяк не питання охорони здоров’я», – сказав Азаров.

Він нагадав, що система ліцензування буде запроваджуватися у кілька етапів. За словами голови уряду, на першому етапі, протягом півроку, передбачено виключно заявний принцип ліцензування. Тобто, ліцензія видаватиметься просто на заяву імпортера.

Закон про ліцензування імпорту ліків набуває чинності з 1 березня. Громадські організації, лікарі й пацієнти закликали Президента Януковича скасувати цей закон. Крім дефіциту ліків, зокрема, для хворих на СНІД, туберкульоз, гепатит, рак, цукровий діабет, громадські активісти прогнозують також подорожчання імпортних медикаментів.